測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
想問下survey master難唔難收人?
I mean full time既master degree
好難做過相關既intern
只係係ngo打過一份有關城規再加做過幾份唔太關事既實習
Gpa偏低
順帶一問識gis會唔會有著數?
利申major science
如果連poly pt degree都入唔到
係咪其實都唔使諗hkis

讀4年喎

讀4年喎

宜家仲有開咩?

我都想知
我想apply pt
最想入到hku real estate
但好似好難爭
ucem又唔知咩環境
留名

我都想知
我想apply pt
但好似好難爭
ucem又唔知咩環境

我想報hku urban planning多啲
想讀好耐但都想穩陣啲報埋survey
之前見新聞報話town planning 同survey收入唔錯
好驚啲人又狗沖曬黎報

我都想知
我想apply pt
但好似好難爭
ucem又唔知咩環境

Btw我應該係想apply ft
想grad左ug即讀

讀4年喎

宜家仲有開咩?

poly speed搞個個有開wo
2017 9月4入學
都做左幾年ft
不過上年apply過唔收
如果今年都唔收 都應該唔使諗hkis

我都係GP 未 chartered

應該要做agency 先有得分喎
en bloc 成幢果隻

Ching你係做咩 我就係做agency

developer 打雜
agency 難唔難跑數?

有興趣知developer做乜 真係話易唔易話難唔難 可以話一年有一單就夠

我都想知
我想apply pt
但好似好難爭
ucem又唔知咩環境

Btw我應該係想apply ft
想grad左ug即讀

喂巴打我都係
2017grad

咁多polyu pt
利申 同學

poly pt既巴打
想問你地班多唔多degree holder再讀當second degree
我2017 cu grad gpa不太好 but想轉行做gp
想再進修 應該點揀

比較少 好似有兩個係咁
大多數都係hd or asso 上黎

反而我果到識唔少都second degree喎

poly pt既巴打
想問你地班多唔多degree holder再讀當second degree
我2017 cu grad gpa不太好 but想轉行做gp
想再進修 應該點揀

比較少 好似有兩個係咁
大多數都係hd or asso 上黎

反而我果到識唔少都second degree喎

我都應該報poly pt degree了
希望4年快啲過
asso仔變degree仔

咁多個G仔黎講係咪Housing g仔最好?

其實係唔係最好,對每個人黎講都唔同
有d 人會覺得poly pt 讀4年好耐...寧願讀cem 短d,又唔洗上堂...
因為一邊返工一邊返學真係辛苦
雖然我讀落,都覺得pt 係academic 方面,要求真係冇ft 咁嚴謹
不過返完成日工,又要仆返去上堂,之後返到屋企就真係訓得覺,乜野私人時間都冇
加上睇你係唔係做consultant, 做consultant 成日ot,可能成日都局住要走堂

另外,回返上面位巴打...我反而覺得
BD=ASD>HA

要求冇咁嚴謹?
唔係同ugc 一齊考一齊改一齊比grade 架咩。
你讀邊間pt

d assignment 呀,gp pj 個d 我個人感覺d 呀sir 係會俾得鬆手過ft

認同ge
只要你勤力都可以拎到不錯分數
不過真係辛苦,無左好多放假時間
UCEM岩唔岩讀好睇個人性格,我就唔岩呢種模式,所以讀得好差
利申: asso grad,poly pt degree 中,下個sem繼續讀三科

咁多polyu pt
利申 同學

相認好易自爆

有d 人會覺得poly pt 讀4年好耐...寧願讀cem 短d,又唔洗上堂...
雖然我讀落,都覺得pt 係academic 方面,要求真係冇ft 咁嚴謹
不過返完成日工,又要仆返去上堂,之後返到屋企就真係訓得覺,乜野私人時間都冇
加上睇你係唔係做consultant, 做consultant 成日ot,可能成日都局住要走堂

BD=ASD>HA

要求冇咁嚴謹?
你讀邊間pt

d assignment 呀,gp pj 個d 我個人感覺d 呀sir 係會俾得鬆手過ft

認同ge
UCEM岩唔岩讀好睇個人性格,我就唔岩呢種模式,所以讀得好差
利申: asso grad,poly pt degree 中,下個sem繼續讀三科

咁多polyu pt
利申 同學

相認好易自爆

bs/qs/gp?
結論就係BS同BSE都係垃圾
早三四年個陣 未有degree係手
想讀番個 所以問左上司
如果top up degree 同polyu part time
佢請人會唔會有分別
佢話兩者佢都會當係degree holder
但當時qs 特別junior 好渴市
佢建議我早拎degree比較著數
所以我就top up 兩年 上年grad
到今日我轉左新公司
真係無人問你邊間grad 只係會想知你讀完未

P.s 兩間都大main con. Qs

BD=ASD>HA

要求冇咁嚴謹?
你讀邊間pt

認同ge

咁多polyu pt
利申 同學

相認好易自爆

bs/qs/gp?

qs
但未必同一屆

讀4年喎

宜家仲有開咩?

2017 9月4入學
都做左幾年ft

未必一定polyu pt嫁
CEM 聽FD講好似都認HKIS
再唔係咪讀RMIT

宜家仲有開咩?

2017 9月4入學
都做左幾年ft

再唔係咪讀RMIT

cem一向都係得rics認
只不過rics之前可以同hkis有互認
所以d人轉埋hkis
但依家rics同hkis已經無agreement
姐係轉唔到

而rmit只係得hkis qs認
bs無
我知就係咁

2017 9月4入學
都做左幾年ft

再唔係咪讀RMIT

所以d人轉埋hkis
姐係轉唔到

bs無
我知就係咁

bs d去路好似比趕絕曬咁
入唔到個幾間就得返rics咁

2017 9月4入學
都做左幾年ft

再唔係咪讀RMIT

所以d人轉埋hkis
姐係轉唔到

bs無
我知就係咁

前排去聽個talk又話認既

再唔係咪讀RMIT

所以d人轉埋hkis
姐係轉唔到

bs無
我知就係咁

你講緊cem / rmit先

所以d人轉埋hkis
姐係轉唔到

bs無
我知就係咁

你講緊cem / rmit先

cem既master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞