測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
做緊細MC既QS,上司好肯教,但番六日好辛苦,諗住做年半左右轉番五日MC算

邊間MC可返五日?
返五日半已經好幸福

協興/金門好似都五日
一星期得一日假,真係唔掂,去行下山,第二日就已經要番工,想休息下都沒。

我成日覺得做工程,果份唔係人工來,係賠償金

金門返長短週
一個月最多兩個星期六有假放

返site 0800-1800真係好攰

協興邊有5日呀 都係6日長短週
仲有呀 新年會格硬逼你放多三日假
再扣你年假架

但係gp firm會唔會請property management degree holder都係問題

GP firm 咩background 都請

照in valuer/property developer之類既job

唔知你想點 你又想入個行,假設人地又肯in你,你有咩理由說服自己唔去in?
留名
我想問而家有咩GP/BS firm請緊intern/part-time
讀到year 3咩都未番過 乜都唔識

但係gp firm會唔會請property management degree holder都係問題

GP firm 咩background 都請

照in valuer/property developer之類既job

唔知你想點 你又想入個行,假設人地又肯in你,你有咩理由說服自己唔去in?

唔好意思係我1999左
我係想問gp firm通常d post叫咩名
因為睇jobsdb之類既website都冇一個post叫general practice surveyor/estate surveyor咁

唔好意思係我1999左
我係想問gp firm通常d post叫咩名
因為睇jobsdb之類既website都冇一個post叫general practice surveyor/estate surveyor咁

Graduate trainee, property development surveyor/officer, valuer, leasing officer 都可以試下
黎緊下年考paper1.. grad左之後好似無左溫書呢個skill咁 收工返親去就即訓 星期六日用黎炒散幫補
有無上左岸既師兄有心得分享下
黎緊下年考paper1.. grad左之後好似無左溫書呢個skill咁 收工返親去就即訓 星期六日用黎炒散幫補

hkis qs paper1?
無乜野溫 睇幾次pastpaper, standard form同望兩眼本smm就去考
有無上左岸既師兄有心得分享下

上左岸就
新一年祝咁多位測量前輩事事順利 長做長有
有冇bs人 talk more?
有冇bs人 talk more?

poly pt bs degree
worth studying?
QS跳返出黎可以做咩?好想轉行
,pish
QS跳返出黎可以做咩?好想轉行

Why
想問W字頭consultant workload如何,會唔會卒死d intern仔
想問讀it有無機會入到gp行
cu it類 19engine 17grad
如果去讀個ucem既real estate master
讀完會唔會入到jll/cbre
0認識 求屌
LM
想問W字頭consultant workload如何,會唔會卒死d intern仔

有好多野唔方便講,廢事你ot果陣疑神疑鬼啦

介唔介意telegram 講
有無人開Qs telegram group交流下行程

利申: 5年Qs 未chartered
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞