測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
想入政府做GP , 係唔係只有讀書先入到?
因為本身已經有廿萬學債
有冇可能做住d 咩assistant 之類儲經驗?

同問 不過想問QS

有學徙制 人工10000左右 幫你交埋學費
返ive 大約2-4年升AQS

GP呢 有冇巴絲熟GP
新入行做緊qs

想知人工大約幾多

同問 不過想問QS

GP呢 有冇巴絲熟GP

你冇相關學歷好有難度
就算qs而家都唔係有眼耳口鼻就請

今年同黎緊兩年相對難 對比前兩年真係係人都請 如果有心入行 建議真係做多d research了解下呢行睇下岩唔岩自己先 真係有興趣先再搵進修path

同問 不過想問QS

GP呢 有冇巴絲熟GP

你冇相關學歷好有難度
就算qs而家都唔係有眼耳口鼻就請

咁係咪即係就算有degree 但唔相關都係冇用? 想知多啲有咩門路可入行 assessor或者其他巴絲可唔可以解答下
想問下各位係大公司做site qs係咪真係無坐office咁好 將來有無機會接觸到關於cost, claim既野

Not really, a lot of cost claims are performed on site under the guidance of office or external claim consultants.

但係大公司estimating and pricing係咪就會接觸唔到落地盤的話 因為聽講只有下流既qs先會做run project,上流qs就係control project
QS
如果自己都恥笑自己行業 咁人地又點會專重自己
雖然hkis 都似一班人圍威喂 果陣主席都選唔到做選委
因為本身已經有廿萬學債

同問 不過想問QS

ASD d QS其實係咪得好少
因為本身已經有廿萬學債

同問 不過想問QS

These AQS are not the same as RSS position of AQS
想問下各位係大公司做site qs係咪真係無坐office咁好 將來有無機會接觸到關於cost, claim既野

Not really, a lot of cost claims are performed on site under the guidance of office or external claim consultants.

但係大公司estimating and pricing係咪就會接觸唔到落地盤的話 因為聽講只有下流既qs先會做run project,上流qs就係control project

I do not think so. Contract administration is very important for QS
因為本身已經有廿萬學債

同問 不過想問QS

ASD d QS其實係咪得好少

Total establishment of ASD for QS is at least over 50
但地盤QS係咪就真係無出門既一日?永遠都比唔上office QS? 連牌都考唔到,就係因為無機會接觸pre contract既野?係site做死一世最盡都係pqs? 人工最盡都係3x k?
但地盤QS係咪就真係無出門既一日?永遠都比唔上office QS? 連牌都考唔到,就係因為無機會接觸pre contract既野?係site做死一世最盡都係pqs? 人工最盡都係3x k?

全錯😂巴打唔好過慮

全錯😂巴打唔好過慮

因為我呀頭係咁講 話落site就係無前途,寫字樓搞tenderig,subletting,control contract 先係正路
唉我都亂到唔知搞咩
希望各位巴打唔好屌我煩
想讀QS master入行, 呢幾年係咪唔好景, 會唔會外行人好難入行?

全錯😂巴打唔好過慮

因為我呀頭係咁講 話落site就係無前途,寫字樓搞tenderig,subletting,control contract 先係正路
唉我都亂到唔知搞咩
希望各位巴打唔好屌我煩

巴打再自己睇多d野,唔好淨係做payment 同度數。

全錯😂巴打唔好過慮

唉我都亂到唔知搞咩
希望各位巴打唔好屌我煩

即係自己要睇多啲contract?

Not really, a few friends of mine who worked on site for most of their careers are qualified.

Not really, a few friends of mine who worked on site for most of their careers are qualified.

可唔可以講多小小

全錯😂巴打唔好過慮

唉我都亂到唔知搞咩
希望各位巴打唔好屌我煩

即係自己要睇多啲contract?

首要條件係你間公司個制度,比唔比到你接觸到不同範疇。有d main con site qs 會一條龍服務 上家、下家、出標、assess VO 、claims assessment 、Eot 乜都做。 有d 公司 site qs可能會只係做measurement 同 payment.

重點係乜7QS都要睇同接觸。
同開多d會比人屌下。

得班bs gp 同qs consultant 圍維喂
果陣做main con 完全無人提起過hkis
想讀QS master入行, 呢幾年係咪唔好景, 會唔會外行人好難入行?

半路出家讀master比較少人會考慮請

半路出家讀pt degree 係咪都一樣情況

得班bs gp 同qs consultant 圍維喂
果陣做main con 完全無人提起過hkis

年長一輩唔考牌唔入會都可以係main con 生存到,所以佢地都無意欲再考試,依家年青個班就好難講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞