測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
有無巴打可以講下qs同bs邊個discipline hea d
利申:year3 下年要揀bs定qs 對兩方面都無話有特別既興趣

2個都hea 根本成科都hea

依個真 依家個個都當晒Surveying係professional 收分同archit差唔多 真係得啖笑

根本垃圾科

大把ive仔英文唔合格讀完測量hd 補返個top up就以係大學生測量師

講起就嬲 宜家連ive都開到測量degree,仲要part time QS degree 都accredit 到......真係

膠都廢事俾 以前讀得咁辛苦都唔知為乜
依家仲要一車車傻仔咁高分入
出黎人工同ive仔差唔多

Depends 個人能力啦 我個間U今年fresh grad有啲人工都幾高下 識幾個basic salary都過20K
Surveying 真係十九科
利申:早幾年畢業

點解咁講?
A&A/UBW係香港有排做
包括強制驗樓/驗窗
做緊政府chainman想上so位係唔係淨係得ive 一條路
有無巴打有smm4 softcopy可以比小弟

點解咁講?
包括強制驗樓/驗窗

其他專業都做到
BS 吹水就得
數又唔曉
圖又畫得衰
Lm

點解咁講?
包括強制驗樓/驗窗

其他專業都做到
BS 吹水就得
數又唔曉
圖又畫得衰

我認同
所以次次都好憎同BS吹水
土地測量

最閪嗰範

我做緊

唔准咁話佢

我讀緊

醒下啦 人地冇預LS入黎呀

下年就係Poly HD畢業
前路茫茫 唉

巴打邊個stream?

BS同QS野都要讀
但我個人想做QS多啲
今年市道真係咁差?
Savills 同 cbre 都唔請GT
QS想轉工
諗緊就咁劈炮玩番一頭半個月先算
Qs做左幾年想轉行 得個asso究竟可以轉咩
做緊政府chainman想上so位係唔係淨係得ive 一條路

巴打做緊咩department
做緊GP consultant
留名
有無巴打可以講下qs同bs邊個discipline hea d
利申:year3 下年要揀bs定qs 對兩方面都無話有特別既興趣

依個真 依家個個都當晒Surveying係professional 收分同archit差唔多 真係得啖笑

你叫啲archi玩contract 佢地未又喺七下七下,唔好自己打低自己啦

你叫啲archi玩contract 佢地未又喺七下七下,唔好自己打低自己啦

廢要認
某部門 BS職系已有大量Archi
仲要升得好快

廢要認
某部門 BS職系已有大量Archi
仲要升得好快

笑而不語
其實係qs consultant考完牌係咪即刻有30k

呢兩三年係

呢兩三年係

識人無,to tier consultant, 計埋bonus搵勻先有

呢兩三年係

識人無,top tier consultant, 計埋bonus搵勻先有

點解咁講?
包括強制驗樓/驗窗

其他專業都做到
BS 吹水就得
數又唔曉
圖又畫得衰

你知唔知建築呢行識吹水幾重要?大撚把consultant 最junior 既AE 都識計數,你知唔知點解好多人考IE考到40歲都未考到?
你又知唔知依家新grad既arch 畫圖幾撚廢?少少detailing 都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞