測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
急問basement carpark 個area 係咪可以唔disclose?我睇schedule 得可容纳車輛數量除 no. of person ,禁樣的話點睇frr岩唔岩則?

我個問題先係main point

打開本code
搵目錄
去Part C到搵basement
個頁半紙咪寫曬basement FRR requirement

連搵目錄都懶
無人答你又好正常啵
你話你搵過睇唔明就話姐
有無可能carpark 唔在class 7而在class 8, 觀塘有棟樓basement carpark 寫class 8

96 code入面carpark既classification係8
你睇清楚棟樓個批積係幾時先
你拎本11 code對落棟舊樓到梗係對唔到喇ching
有無可能carpark 唔在class 7而在class 8, 觀塘有棟樓basement carpark 寫class 8

96 code入面carpark既classification係8
你睇清楚棟樓個批積係幾時先
你拎本11 code對落棟舊樓到梗係對唔到喇ching

13年批架 唔係點敢打攪你地

年長一輩唔考牌唔入會都可以係main con 生存到,所以佢地都無意欲再考試,依家年青個班就好難講

唔好以為考到牌就一帆風順

喺consultant見過唔小chartered qs都係做到成隻狗咁,返工係咁俾業主chur, 又俾判頭催vo payment, 有返工冇放工,慘過做雞

亦見過d冇牌qs係地盤行行企企,做吓d冇乜難度ge contract admin. 野 都成3皮幾個月
老一輩d PQS甚至連degree都冇tim

agger consultant chartered qs咪又係幫手出標度數做VO.. 好多都係咁
有時chartered老闆覺得你啲鐘貴左會比多兩單你做

所以入業主/政府/contractor 先係正路,咪比d 仆街consultant 壓柞la
利申一畢業入consultant 幾個月走左,係果年graduate 最早走果個

根本成個APC scheme都係局住你入consultant做廉價勞工,個training requirement要求你有N咁多個鐘pre-contract嘢,你唔做consultant根本接觸唔到/ 接觸唔晒。就算俾你pass到written, 去到interview 某d 19 assessor覺得你training經驗唔足/唔全面,達唔到學會要求一樣可以收你皮,邊個party d人做assessor多你心照啦

consultant如果係1st attempt 1 take pass既話咪爽 可以追得返同屆做contractor同學仔人工
contractor係金門先咁重視考牌...

又唔係咁計嘅,
contractor逗份人工,其實workload一定冇consultant咁多

中秋新年d油水又多

不過聽講contractor qs都唔係易做
經濟唔好/run完project蝕錢,真係會比人開刀
想問下R記consultant拎姐team係咪真係好chur
想問下R記consultant拎姐team係咪真係好chur

好似係
不過主要睇你跟邊個sqs啦

ps: 東大街食宵夜唔錯架

好似係

好淆底

好似係

好淆底

人地team喺北角wor
qs is a shit
度數可以俾bim取代
講contract又唔夠律師嚟
永遠做野又收尾門,乜撚野都要趕住交貨
計返工時壓力,人工一d都唔高

用過bim未
bim呢兩年比人吹撚到神級software咁

未寫好整bim model既standard同堅持用smm4作繭自綁姐

而家去in firm識bim係優勢黎 最多bim完全流行果時會請少d雜魚人手 未去到完全取代

咁樣反而仲好 唔洗乜人都請入黎淨做度數 個個都話自己做qs 但了解淨係限於度乜度物

Couldn't agree more 同埋依家啲arch , engine, designer 出得齊tender set drawing 已經偷笑,仲B 乜鬼IM,邊夠時間

好似係

好淆底

果條on9唔知唔好扮代表啦
口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海
Policy and direction of institutions are not the role of assessor. We are only responsible to ensure the candidates attained the required level before we recommend to the institutions to grant them the membership. It is inappropriate for us to comment on institution policies.

Whether UGC will cut the number of places in surveying is also not my concern. For such details it will be better to contact the UGC to seek your answers.

呢度係討論區,緊係想聽你作為一個experienced professional 既個人意見啦。 要官方答案既話
我直情寫信去hkis 啦

咁我想問
而家大家都係討論區巴打
你個人覺得測量呢行係咪夕陽行業呢

we are公廁行業

大家都喺做嗰行厭嗰行啫,成日柴自己臺有乜意思?

好似係

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

其實仲繼續用咁底fee接job做撚死啲細有乜意思 搞到斷哂層一啲都唔sustainable
見到有d管理公司好似啓x個d咁都請bs trainee
有冇巴打可以講下同做bs firm有咩分別

好似係

好淆底

想hea去做term contract囉

好似係

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

師兄係咪係呢team做過? 可唔可以講多啲 唯有寄望自己快啲考到牌就走

好似係

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

師兄係咪係呢team做過? 可唔可以講多啲 唯有寄望自己快啲考到牌就走

我講左重點啦 你get唔到咩

好似係

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

咁易比你考到牌,咁佢地咪又要請人train過

入面Passing rate 都四五成,俾啲心機啦

好似係

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

我get到呀,都知呢team出名chur,其實再問下想知多啲實際環境係點 anyway 多謝各位師兄解答希望自己生性啦

好似係

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

有frd係呢team做 出名chur!
聽佢講CPD唔似係啲咁chur既人

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

今年好似幾勁 應該有>30個pass晒

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

我get到呀,都知呢team出名chur,其實再問下想知多啲實際環境係點 anyway 多謝各位師兄解答希望自己生性啦

無咁好彩入中既

好似係

好淆底

口交巴打入去做啦
半年走左十幾人啦

利申 已脫苦海

其實仲繼續用咁底fee接job做撚死啲細有乜意思 搞到斷哂層一啲都唔sustainable

聽聞係兩間大FIRM低FEE搶JOB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞