買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
Q70T無得輸
巴打我見Q70T要成萬蚊
水貨 一半價錢
我買左水貨 今日上埋枱 5千有找
如果行貨我見係咪TU8000係最好

屋企人驚水貨懷無保障
巴打, 睇下以下機種是否OK

Samsung 50TU8500 行貨
$5550
1. 50HZ 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP

以下係大陸水貨

SAMSUNG 大陸版水貨可以轉區, 轉完區系統功能同行貨一樣, 盛澤影音會幫手轉埋區, 價錢平大約40%, 推薦搵盛澤影音購買, 包送貨上門裝機

水貨冇保養, 壞左預換機

巴打Sofa到電視位有3米, 建議比多少少買65"

盛澤影音
https://www.facebook.com/SINGJAAK/

Samsung 55Q70T
水貨$4660 行貨$10660
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM

Samsung 65Q70T 水貨
水貨$7500 行貨$16180
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
一部行貨=兩部水貨

行貨都係得3年保, 過保都一樣要換機
話說,巴打係咪諗住買埋Denon soundbar?
開ray tracing大約等於2060 super
唔開ray tracing大約等於2070 super
本身係 但Q70T竟然比到我驚訝
再加上地方夾雜 可能未必買住
睇成點呀?畫質如何?

盛澤服務點?
我反而想知有冇野要調整下先會好啲
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q70t-qled/settings
我跟左上面搞嘅

哇盛澤服務真係一流 又快手又好傾
跟Rtings都ok既

屋企人滿意嗎?
你地有冇人開過LED Clear Motion
一開個mon就會偏暗加狂閃

真心滿意條支架又唔會凸出黎
又平
LED clear Motion唔洗開,佢會用LED閃爍插黑黎加強清晰度,不過會暗左同埋部份人會見到畫面閃爍

可以試下教Judder Reduction,畫面應該會即時順滑左好多
部機放到置中嗎?

阿婆我愛鋤巴打應該就快忍不住要入手
依個佢預設係開左
放到 超級置中 連班師傅都驚嘆計到咁準
(佢哋未擺上枱之前以為擺唔到部電視)

阿婆巴重有咩想知
auto motion plus用auto就夠,佢會自己處理

如果你舊電視冇呢D畫面順滑功能,你睇新機會感覺到畫面好順暢
搞到我又想由x8500h轉q70t㖭
但有時打ps4同switch驚會有殘影嗰d姐
我打左幾個鐘apex+一場fifa
暫時睇唔出有殘影

Switch聽日再試
X8500H仲轉咩鬼
$7000左右 budget, 49吋
睇中sony x8500h 同埋panasonic hx900h
有無ching 可以比較下

另外睇過sony 49x9500h, 真係好吸引, 值唔值用多2000左右升上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞