買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
5K左右, 50~55吋都OK
呢款5K 左右有QLED, 所以想問下TCL 個牌子好唔好...
tcl 不了
大陸電視沒有意見/沒有推介

Samsung 50TU8000 行貨
$5080
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位夠黑, 可視角差D
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP

Samsung 55Q70T QLED TV 水貨
水貨價$4660 行貨價$10660
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM, 完整支援PS5

SAMSUNG 大陸水貨可以轉區, 轉完區系統功能同行貨一樣, 價錢平大約40%, 推薦FACEBOOK搵BEST OF THE BEST / 盛澤影音
CHING,
*** 55Q70T 有性趣, 點樣轉區架?
頭post 講個兩間水貨舖 開機幫你轉埋啦
歡迎加入
BUDGET幾多?
HDMI 2.0 最高支援4K60
HDMI 2.1 最高支援4K120
我覺得PS5好大機會唔夠力行4K120, 除非降畫質
打ONLINE FPS槍GAME, 要即時畫面反應先需要4K120, 一般GAME 4K60已足夠應付, 當然如果你想電視有HDMI 2.1預比日後PS5 PRO都可以

Sony KD-49X9500H
$9790
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. X1 ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60

LG 49" NanoCell TV 49NANO86CNA
$7800
1. 100hz 廣色域量子點 IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰化, 可視角好
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統, 多APP
6. HDMI 2.1, 支援4K120, ALLM, VRR, 支援PS5

LG 49NANO86CNA優點係HDMI 2.1, 缺點係對比度低, 黑位灰化, 光度不足
一般都不推薦, 如果喜歡LG可以選購

SONY缺點係只有HDMI 2.0, 其他表現優秀
水貨缺點只係冇保養, 壞左預換機, 水貨表現同行貨一樣, 一樣可以系統更新

$4660有55" 中高階電視已經非常抵玩, 呢個價錢只可以買到入門43"行貨電視
早幾日去睇見Sony a8h同a9g都係差兩千,就咁睇又冇咩分別,兩部到底有咩唔同?
A8H光度高D,A9G喇叭輸出比較大,其餘沒有分別

如果要買建議A8H
一陣裝
無知一問 係咪舊果部唔使郁 等佢一陣上黎幫我直接換新?
好舊定點?
好舊送俾佢回收
唔係好舊自己 dcfever caurosell 放
唔係呀我意思係洗唔洗搬走定自己舊果部
等佢上黎直接安裝新嘅上枱
答你唔到 我自己車番屋企的
我都係自己車返屋企,不過最好自己之前將舊機移埋一邊,順便清潔好檯面或者機櫃先
收到
想問下
Samsung TU8000個remote 中間個圈係轉轉定實體上下左右制?
因為想買比老人家用,怕轉動老人家會轉左唔知去邊...
所有買左Samsung 2020年Q系電視既巴打有好消息!
就係官網出左新firmware 1461 既update
https://www.samsung.com/hk/support/model/QA55Q80TAJXZK/#downloads
岩岩更新完 試睇番Now E 既4K波
進步左好多
我覺得冇左8成既殘影 完全冇就唔係既
大家快d update下
正呀喂
但想問下係咪一定要吉usb去download update檔?
會有環保公司上黎回收機器
自己賣左佢算
驚教極都唔識就買TU7000
係啊~
4k60同4k120,60同120係指咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞