買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
兩部都係用LG Panel,影像處理Sony比較好,LG贏有HDMI 2.1,可以行4K120

如果買機主要用途係睇電視台,可以唔洗諗OLED

如果買機主要用途係長時間打機,可以唔洗諗OLED

如果買機主要用途係睇Youtube / Netflix / 藍光碟,可以諗OLED

依家OLED係有加某D功能去減慢烙印出現,唔係消除
但我買左OLED點搞
仲有

X9500H用新CPU去運行Android 系統,反應快好多
什麼?OLED=/=QLED

QLED放心使用,不會有烙印
收到
其實LG係咪俾好多佣金d sales, 兩間舖都係sale LG 多過Sony,買LG又免掛牆安裝費,又話電視架多d選擇,無咁厚身。
Sony,Panasonic冇Sales會sale架,唔黑已經好好
感謝 考慮到個垃圾電視櫃要放哂soundbar+電視
應該係49x95h & q80t 之間簡
仲要49inch冇水貨samsung要硬食行
Samsung既49"機係全線閹割機黎,得50hz Panel

建議你入Sony 49X9500H
感謝 巴打知唔知49x9500h 個stand可唔可以set入小小 我見d圖好貼機兩側

應該咁講 49吋其實係邊隻stand
請問有冇巴打用開電動掛牆架? 好唔好用同易唔易壞?
55寸可以有2種set法
49應該都係
Hi 巴打,請問oled 電視要點保養減少烙印嘅機會?
知道唔可以太長時間維持某D畫面,但例如我打機,打幾耐要轉畫面?同轉幾耐先可以轉返去打機個畫面?Thanks.
我仲諗緊LG CX好定你介紹果部Sony A8 MIJ好
唔該巴打
唔知Av鋪聖誕有冇discount
圖1係55”或以上底座,可調整安裝位置

圖2係49”底座,不可以調整
難以解答

建議唔好用OLED打機,我覺得每次2小時就要停,不過燒印呢D野冇百分百肯定答案
巴打,黎緊想買三星65吋,65Q80R, 65Q70R,65Q80T,三款邊隻最好,因為一買就用幾年,thx
擺房掛牆一個床位長度睇
49吋會唔會太大
想買sony
平平地見有7000G 同8000H
主要Netflix 同打算買ps5
分別大唔大?
巴打想買水貨? 因為Q80R/Q70R已沒有行貨

畫質65Q80R>65Q70R>65Q70T

65Q70R冇HDMI 2.1, 冇4K120

65Q80R系統更新後 & 65Q70T 都有HDMI 2.1, 支援4K120, ALLM, VRR

65Q80R, 65Q70R只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR / AV AMP

65Q70T有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP

如果畫質行先, 就選擇65Q80R
如果要有齊最新功能, 就選擇65Q70T
65Q70R不用考慮
49"不會太大. 7000G太舊了, 又行LINUX系統, 畫面優化引擎又舊

Sony KD-49X8000H
$6280
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰化, 可視角好
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
想請教下,samsung 65Q80T,定65Q70T好,因為已經用緊Q70T soundbar + 後置, 如果要出到samsung q symphony咁好似一定要夾Q80T先得,呢個function係唔係真係好聲啲?定有無65其他model推介?主要係睇戲同打下機。
SAMSUNG 65Q80T

Q-SYMPHONY可以加強包圍感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞