買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
信 sales 唔信我地
sales梗係想你買貴啲啦
Samsung 43Q60T
$5560
1. 50HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K Lite影像處理器
要完整支援PS5,要55”
Q70T冇問題架,唔會跟唔上
Q80T反而有巴打反映打機會lag
系統更新左未?
50Q60T
我建議你改買Q70T,真係有巴打買Q80T打機lag
多謝巴打解答
最後買左48cx

感覺a9s 除左色唔同外望落唔大分別
色好見人見志,我覺得sony 好味精唔岩我
而且相信lg 就算淡色都應該有得tune 返好少少

os 上android 唔係我main concern
反而lg 個搖控極好用加左好多分

好想快d 送到狂j
Sony KD-55X9000E啱啱更新完上Android 9

三年幾機仲有firmware update, 真係唔錯, 好多牌子更新一鑊就算, 出咗新型號舊款佢都費事擺資源落去
Sony個WiFi連接真係好, 最初用LAN線, 睇睇下覺得多條線唔礙眼(裝修預晒電視機掛牆, 留咗通穿線牆身裏面), 改用WiFi, YouTube 4K都冇問題, 好穩定未斷過線咁滯, 兩個唔同牌子router都OK, 牙石 AX56U同群暉RT2600AC
43吋,PS5用,請問邊款最岩用?定等一排,睇下2021有冇新機款?
講update罪大都算係咁,不過我部9000G見用得好好地暫時未up住
Sony個WiFi連接真係好, 最初用LAN線, 睇睇下覺得多條線礙眼(裝修預晒電視機掛牆, 留咗通穿線牆身裏面), 改用WiFi, YouTube 4K都冇問題, 好穩定未斷過線咁滯, 兩個唔同牌子router都OK, 牙石 AX56U同群暉RT2600AC
要行到4K120冇43”,等半年睇下點
而家試緊Youtube 4K@60, 更新咗之後smooth咗, 之前都會lag 一下半下
數值, 用WiFi, 相當smooth

兩部機取向唔同
要飽和同漸層細節就Sony
要色準同亮度就LG
嚴格嚟講用作專業用途係LG>Sony
但實際上係犧牲大量OLED本身有嘅飽和度,尤其係藍色,嚟換取色溫準確度

利申:好憎防藍光認證
唔急就等21年款
急就買48CX
係?我之前睇啲kpop 4k@60都有lag呢個問題,聽你咁講,真係要諗下up唔up好
lag冇咁高頻率,4K@60 YouTube 以前lag得次數多過而家,我已經跑咗1粒鐘,總體上大部份時間smooth嘅,上面數值之前已經跑咗另一個video 37mins
巴打你用邊幾條youtube 4K片嚟check,等我都試下
Rambalac , 日本嘅4K walking video 多數係4K@60
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞