買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
唔止COD
spiderman最新更新已經行到我頭先講嗰個setting
Btw梗係1080p啦4k120fpd會唔會太大諗頭
1080P120 同 4K60

如果唔係即時FPS GAME, 我選擇4K60算, 解像度重要D, 4K高4倍解像度喎
PS5仲話可以8K30

咩特效都OFF哂就可以了

PS5又無DLSS
想買一部55’電視
睇Netflix/YouTube ,PS4(一年半載後會買PS5),電視台(非財經/體育節目)
追求畫質,流暢度
有可能會買一個sound bar
預算淨電視$16000以下,連sound bar $20000以下
如果水貨係行貨六折下可能買水貨
OLED擔心燒印問題行貨唔考慮,如果OLED 水貨只係行貨價六折下可能會諗諗
好似以下型號比較符合?有無其他建議型號?

Sony KD-55X9000H /X9500H
Samsung 55Q95T

Panasonic 55吋 TH-55HZ1000H
LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA

另外爬文睇到最強性價比係水貨Samsung 55Q70T,70T比X9000H/80T/95T差d乜野?

感謝ching解答
Samsung 55Q70T大約 = Sony X8500H

Samsung 55Q70T冇Local Dimming, 黑位會冇X9000H/X9500H/Q95T咁好

Samsung 55Q70T / 55Q95T冇Dolby Vision, 睇NETFLIX只出到HDR

你要流暢度, 55X9000H會比較合適, 佢可以支援4K120

你要高畫質, 55X9500H會比較合適, 打機最高支援4K60

你要抵玩, 55Q70T會比較合適, 打機最高支援4K120

你咩都要, 55Q95T會比較合適, 打機最高支援4K120

睇電視台唔建議OLED, 遲早會燒電視台台徽(TVB LOGO)

1. Sony 55X9000H 行貨 + HT-Z9F SoundBar = $16000
2. Sony 55X9500H 行貨 + HT-Z9F SoundBar = $19250
3. Samsung 55Q95T 行貨 + HW-Q70T = $18950
4. Samsung 55Q70T 水貨 + HW-Q70T = $8950

計抵玩一定係第4, 畫質都唔會差

要全面就一定係第3
SAMSUNG大陸冇出49", 香港D 49"型號都係50HZ PANEL閹割版黎
咁去馬先

請問如果 49", Sony 行貨買唔買得過?
(最衰個櫃唔夠位放 55", Samsung 水貨個價好吸引)

6成時間睇 Netflix /Prime, 3成時間打機, 1成時間睇 TV
建議以下

Sony KD-49X9500H
$9790
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. X1 ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
大部分槍game ps4都係行緊60架啦
所以cod嗰啲行120睇你需唔需要極流暢
我就都會簡番4k60
8k十年之後再算
買咩?55‘’ Q70T?
係呀,諗緊買唔買埋soundbar
邊款SOUNDBAR?

如果係HW-Q70T盛澤要訂, 冇貨
同埋如果為ps5而入手 真係強烈建議點都簡番hdmi2.1嘅機

一黎彈性大啲 依家ps5岩岩出 未有咁多game支援到120fps 但明年/後年開始就會多番好多 買hdmi2.1號機比較彈性啲

二黎 行RT雖然會變低左畫質 但有RT喺夜景嘅場景都叫左可以彌補到啲貼圖感
加上120fps玩fps真係爽好多 當然大前提係要接受到1080p
同埋依家有啲fps game一直行緊1080p
所以1080p 120fps其實好吸引 好似玩apex嗰啲咁
Q60T唯一缺點係冇DOLBY ATMOS, 得DOLBY DIGITAL 5.1

不過$2000有埋SUBWOOFER係抵玩
最衰無位擺subwoofer
要同電視平排/擺前啲
DENON DHT-S216 SOUNDBAR有埋BUILD IN SUBWOOFER, 好過冇
天龍我重未布時間去度下幾高
如果同你之前講 6cm嘅話 咁真係會去馬
1080p 120fps好多HDMI 2.0機已經支援到, 因為頻寬已經足夠
Ps5送嗰條2.1線得32gbps
駁q70t夠唔夠洗?
夠, 應該係PS5個HDMI 2.1輸出最高得32gbps, 線要買48gbps好易.
好似係限制到32
人地Xbox行到40
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞