買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
都係q70t抵玩好多,後者soundbar可以水貨到買埋?
盛澤有得買
你怕唔怕屋企人反對?
其實我畀錢,唔到佢哋反對,佢哋成日覺得細細部求其睇就算。但我覺得,咁價又唔差得遠,做乜唔買部好啲睇得舒服啲靚啲

請問個soundbar幾錢?
$2000左右
多謝晒你答我咁多問題,我會再考慮下,扑鎚嘅再上嚟分享下
唔緊要,幫到各位係我既榮幸
我已經買左Q70t soundbar
真心想買q80 試下個q symphony
但有冇人試完個更新 仲係咪有事??
反而q 70 冇事?
Q95呢?
Q95冇水貨,不過好似有巴打有買行貨Q95T
講真冇乜可能Q70t得Q80t 唔得
唔知啲外國巴打點睇
有時可能設定問題,或者線材,機夾機問題
我睇reddit 好似都係80出事多過70
可能關local dimming事,Q70T少樣野就少個問題

你覺得Q70T正常唔熄燈睇黑位可以嗎?
1mins之前試完
熄燈後 黑位唔夠實 依樣應該就係相差兩千蚊嘅差別
但我接受 因為我唔會熄燈睇戲
其實local dimming都唔係咁理想,現階段分區數量仲係少,效果有限,所以我先建議省2千去入Q70T

就算Q80T都唔會好好多,係大部份時間黑位差別唔大,反而直下式背光對光度影響仲大D

色彩呢?廣色域量子點面板
Q70T好明顯係熄燈之後 黑位會有白光
唔知Q80T會點如果好似你咁講 咁好在無買

色彩嘅話 係咪三星鐘意鮮色啲同光啲?
搞到我要較暗小小
近年唔覺鮮色了,可能因為色域廣左錯覺姐

光暗呢D要睇你環境
如果較佢原返嗰個模式 係好似打曬燈咁
但rtings嗰個又暗得濟 最後搞到我自由發揮算
movie mode顏色最準
依家用緊電影模式
請問sony x90g 同 x95h compare有咩分別
今日行咗轉百老x同豐x, 打算睇下49吋電視。會打PS5同家人睇電視
有問過Sony X9500H。
但兩間都sale OLED TV
1. LG OLED48CXPCA
2. Sony 48吋Master Series OLED KD-48A9S
都話依家OLED技術無咁易有烙印。
LG果部就有埋減藍光功能。
Sony果部就係買LG mon panel, 只係入面chip自家製。老豆心思思想買LG。

想問2部機有冇咩評價
X9000G 2019機,已停產

X9500H 2020機

X9500H local dimming效果比較好,溢出比較少

X9500H光度比較高

X9500H影像處理器高一級

X9500H喇叭音質比較好

X9500H有eARC,可以回傳高清無損音訊去Soundbar

X9500H input lag更低,打機輸入延遲更少

X9500H反光更少

X9500H可視角更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞