買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
你想試咩game
無呀 我只係想知係咪所有game都有問題定某幾隻game先出事

有4.5cm 空位
問左師傅 真係有人會擺soundbar上個stand到
等我慢慢試
如果搵水機嘅話Q80R 係咪好過Q80T?
2019年仲貴過2020年嘅?

Samsung 55Q80T 2020水貨
$6780

Samsung 55Q80R 2019水貨
$8130
Q80R畫質係好過Q80T

Q80R缺點係冇eARC
你地啲水貨盒會唔會keep 10日
房想換部電視,睇Netflix 多同黃VIU多, 黎緊應該會買PS5 想平平地換部43吋,預4K~5K

目前睇中2部
TU8000
呢部concern唔係行Android, 呢個系統係咪有哂大路App? samsung更新得齊唔齊?

本身考慮過買Sony, 諗住3000幾平平地買部7000H, 點知睇到唔係行Android, 姐係冇得裝黃VIU, 而家轉諗8000H

8000H 睇到上面話對比得1000:1,係咪代表好唔掂?TU8000都有6500:1

50Hz同8500H既100Hz會唔會差好遠? 打PS5會唔會有問題?順唔順?

唔太講究既話係咪TU8000夠玩?
行貨都要啦,水貨更加要
Samsung個app store有哂大路app

Sony X8000H對比度低所以黑位差,唔熄燈還可以,熄燈就明顯見到黑位係灰色漏光

100HZ睇片/睇電視畫面會順暢D,同埋打機可以支援120Hz輸入,不過X8500H最高支援4K60/1080p120輸入,而X8000H最高支援4K60/1080p60輸入

建議入Samsung 43TU8500,顏色豐富D

X8000H/X8500H都overbudget
你識唔邊點樣kill app
唔係講笑真係好滿意部機
好 唔該師兄
點正法
簡單測評Q70T

聲音方面:可接受 比想像中好 雖然高音位無咁突出 但低音位抵讚 起碼叫做聽得出
唔怪之得rtings都話唔差

遊戲方面:玩fifa有鬼影 但好輕微特別係射左波之後嘅揮手動作 我未更新到最新版本
同埋我無教led clear motion

玩槍game 好順
你原本用緊幾吋電視?

我37"上49"起初都覺得好大, 好震撼
32上55
嘩~

差唔多DOUBLE
係呀 但打槍game重未習慣
難玩左 玩到有啲作嘔
Budget 大約$10000

1. 因為屋企用LG, 所以換新機屋企人想考慮LG

2. 另外想問,Panasonic 其實伏唔伏?見近排多廣告推廣。
Panasonic唔伏

用開LG, 買番LG冇問題, LG 49" NanoCell TV 49NANO86CNA
想問問意見
我屋企裝修想換電視
預算5500
想買部50-55
因為我Sofa到電視位有3米
大家有無建議?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞