買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
先感謝ching 詳盡回覆
無知一問,95T 唔支援Dolby Atmos,HW-Q70T就支援,到時係正常無問題?
應該要訂
牆對牆2.6m
Q95T可以經eARC輸出DOLBY ATMOS音訊去HW-Q70T作解碼播放

不過你打機我建議你入SONY 55X9000H

SAMSUNG Q80T/Q95T有巴打反映打機有LAG機問題
55"會唔會覺得細?
三叔Qled係咪唔會燒印
搞唔清oled同qled
QLED係唔會燒印, 佢只係LCD+"Q"uantum Filter量子點膜+LED背光

OLED係有機發光二極體, 具有自發光性、廣視角、高對比、低耗電、高反應速率、全彩化及製程簡單等優點, 由於每粒PIXEL都有各自壽命, 當顯示一些畫面,尤其是長期顯示靜止畫面的時候,一些像素高亮工作、一些像素亮度比較低,甚至被關閉。這就產生了線條或者“logo”烙印。
thanks
電視牆同走廊唔夠闊
怕65太大
OK
如果Netflix居多係咪建議Q95T?我唔係PS4 hardcore 玩家

爬文見到Q70t都有打機lag既問題,Q95T打機lag係咪update系統就解決到?

睇Netflix多我建議你買Sony 55X9500H,佢有Dolby Vision,現在Netflix愈來愈多Dolby Vision片

如果你唔係Hardcore玩家,我覺得行到4K60既55X9500H已經足夠打機,以PS5機能應該大部份Game都行唔到4K120

畫質55X9500H同55Q95T同一水平

Q70T有巴打反映打機冇事,係Q80或以上先有事,更新系統應該可以解決,但唔知等到幾時
買apple tv 個拿送嗰一年都淨係可以睇垃圾?
部罪大9000G無情情又有software update,有冇人知道up咩?唔該
主要係更新Android 9.0
kodi + Reddit build with realdebrid
出4k 7.1 atmos
之前豐澤 eshop 有890 唔知清哂未
可唔可以就咁拎電視入面個browser裝
55啱㗎喇
我都係牆對牆2.6
扣埋梳化等等距離得返2米鬆啲
再大就望得辛苦
有冇教學
搞搞下可能買Q70T算
等sony 減價都冇乜可能,反正好少睇電視有諗過喺美國買部返嚟X900H 返嚟,唔連運費先係948美金

btw P記有冇啲差唔多config 嘅機
我見好少人推
預算大約10k (行價)
打算49/55吋 心水都係Sony/***
見佢水貨幾正都平過行好多 有無人不愉快經歷
上面list又無49x8000h個價 係唔係要問?
我諗主要睇netflix 唔會打機 其餘都係睇電視
話說Sony將x90h 個4k120fps賣點 delete左
而家唔睇spec sheet唔會知佢support
諗住買返黎ps5 or xbox 4K 120fps打機既準買家睇路喇
話說Sony將x90h 個4k120fps重點賣點 係官網度delete左
而家唔睇spec sheet唔會知佢support
諗住買返黎ps5 or xbox 4K 120fps打機既準買家睇路喇
49x9500h
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞