買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
YES, LG SET最好, 跟住SAMSUNG, SONY同PANASONIC特登調差

不過冇可能問佢借哂唔同機既 REMOTE去RESET畫面設定, 所以唯有上網RESEARCH完, 去鋪頭睇想買果部黎改設定睇
中間Black Uniformity
巴打如果掛牆用固定架,會唔會唔夠位抆插d線?
全黑先可以咁明顯
但睇電影好似關晒燈爽皮d
Q70T

LG NANOCELL 最好情況, 已開埋LOCAL DIMMING

LG NANOCELL 最差情況, 唔開LOCAL DIMMING

正常睇片邊有可能全黑, 所以LG NANOCELL 第一張圖現實唔會出現, 通常都係第2張圖, 而Q70T冇LOCAL DIMMING, 所以只有一張圖, 現實睇片黑色都是同圖1一樣
掛牆架我唔熟, 你可能要問下盛澤, 不過掛牆一般都好少位插線, 除非個掛牆架可以前後申縮, 盛澤都有扑掛牆架賣
其實我盛擇落左訂要Q70T了 岩岩起豐擇睇完實物有d心up 好彩上黎問下 依家好返d
因為想電視貼牆d,咁如果掛左牆固定架,之後要插PS5/soundbar洗唔洗拆左部機落黎先插到線?問左盛擇固定架離牆3cm 夠唔夠位伸手去插綫?
我唔覺得LG NANOCELL D畫面好, LG係得OLED即係你圖中部BX先OK

睇電影好似關晒燈爽皮-->睇電影如果熄燈最明顯只係上下黑BAR會唔夠黑, 而有LOCAL DIMMING既機可以做到上下BAR黑D, 不過都唔係純黑, 中間畫面部份有冇LOCAL DIMMING現階段沒有分別, 因為現時冇機用MINI LED做背光
建議你買左電視先再算
我依家開埋電視擴音mode 打機都好大聲
當然啦你睇戲多嘅話就另計
Local dimming唔係入面有好多粒燈,識自己跟住畫面光暗去調光?中間畫面無分別架?
放心 我前幾日專登熄曬燈睇interstellar
上下條邊係黑邊 會明顯有啲光位 但絕對係可接受
佢部機啲ports位係喺機身右邊
3cm梗係唔夠
咁咪好核凸?d線起晒右邊再撥返中間天線位同拎電
有無相呀巴打?

我機身右邊完全外露架 仲以為d線起電視後面
Full-array backlight 直下式背光, 即係Q80T / Q95T用果種, 可以把LED調整光暗, 即係local dimming

Q70T用果種係改良版EDGE LED背光
https://www.youtube.com/watch?v=AMbX0QjPgdw

呢種架會唔會好D, 不過壞處係冇咁貼牆
如果唔計lag個問題,咁q80t靚過q70t?

即刻影左比你睇
張相係喺左邊影去右邊
得攞電位係喺中間 而hdmi 同天線位都係右邊
依隻wall mount睇落點都係好好多
你見你第二張圖都要專登就曬扁線

PS4/5插HDMI 4
HW-Q60T SOUNDBAR插HDMI 3(eARC)
HDMI 1 & 2插其他裝置
Sony 80H 點睇?
65寸$14680 送Sony HT-RT3 買唔買得過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞