[親生仔] Google Pixel 討論區 (56) - Black Friday前夕

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
咁無咩用喎 smart speaker唔用佢功能

唔知點解上星期開始所有type c 耳筒都用唔到
藍芽耳筒就冇問題 唔通逼我買pixel buds 2
咁算了
忍咗呢行嘢佢
用launcher 唔係好慣手
想問下大家手勢
你地係用左撥右撥定用傳統3點式?

左撥右撥 - 正評
3點式 - 負評

做下統計
左右撥。
P3個陣用緊2點式,換左P5無左就轉用左右撥,用左幾日就習慣左左右撥
Amazon大部份都係淘寶貨
P3用3點 轉左P5因為部機大左所以改左做撥
其實3點係好好多 唔會有咁多誤觸發 好似tg sd圖果陣做corp圖果陣 好易誤觸到 同埋apps入邊有d menu係靠係mon邊左/右掃就開出黎果d都係會撞左 變左一定要㩒左/右上角開個menu先得 e.g. lihkg app
其實都唔係太關事, 不過大家都有用集運就講吓.

事緣喺美馬入咗隻Fossil Gen 5, 冇直送咪運去集運倉囉. 25號落order, 1號到美國倉, 8號香港自提. 拎件時發現個箱曾經開過, 簽收完咪開箱驗吓, 果然隻錶已經唔見咗得返個吉盒!!

自提倉就叫我上網聯絡CS, 叫我keep住個盒影相同print返張單. 咁上網揾CS, 俾返貨單no., 佢就俾返份件入美國倉時幅相我睇, 同埋佢回覆話份件喺香港磅嘅重量同入美國倉時一樣, 叫我聯絡返賣家.

其實我見佢俾我幅相係睇到曾經開過再用透明封箱膠紙再封返, 咁我就再聯絡返美馬嘅CS, 講咗個情況佢聽, 佢就問返想refund定replacement, 咁就梗係選replacement, 佢再問我郵寄地址, 我覆返美國倉地址咩都冇俾佢就完成成個過程. 呢個就係賣家係Amazon時嘅好處, 佢哋講個信字, 如果係其他賣家可能糾纏一輪都冇結果, 但係如果俾佢發現有咩fraud時, 又真係絕不手軟永久封賬.

咁究竟邊個位俾人偷呢? 咁我除咗隻錶之外, 其實仲有隻Jabra Elite Active 75t耳塞, 兩件嘢嘅價錢其實差唔多, 但條友淨係偷走隻錶冇拎走隻耳塞... "街外人"點解唔成份拎走? 開盒揀好再封返, 好似好多時間揀咁, 諗嚟諗去即係成個貨運流程都有機會.

另外, 集運倉嗰便有講, 因為Black Friday佢哋係一大lot貨咁收, 美國倉嘅職員會慢慢掃code入倉, 啲件無可避免放喺出面, 但保證係喺職員嘅視線範圍裡面. CS講美國倉係冇mailroom, 咁美馬又話件貨去咗倉嘅mailroom? 其實就係呢個情況一lot大貨一次過交咗俾美國倉等入倉.
開多頁新頁咪無天氣同時間
P5有得轉返3點出黎
入系統>手勢>系統導覽
我知..因為我之前用開2點..3點又唔好睇..所以依家轉用左右撥
我都係用2點,但係好耐之前係可以掃一下hold住就連跳幾個app,而家一定要掃一下跳一個app
向上掃再轉
但變咗唔係主畫面
撳home制唔係彈返嗰頁做主頁
我而家就係有同一感覺
好似有啲app嘅頁面shortcut因為手勢問題會成日誤觸

所以爭扎緊用邊個方式
其實好多時任何一個位向右掃都call到個side menu 出來
至少lihkg/tg/twitter/discord 都係
點解d圖set左做wallpaper之後一定係無係相片果時睇咁清?
有時搵到d靚圖拎黎set wallpaper 但set完之後矇左就好炆
定有設定要較?
bug 嚟
用返佢提供嗰啲先清
p3果時已經轉左一粒野加back
再轉呢個新版好方便

不過我nexus 4年代已經轉用pie無用3點
之後啲機都用gesture app多過用3點

到咗
我有玩xposed 可以加d gesture係3天王制到 仲好用 e.g. 長按home可以screenshot 熄mon之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞