[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
重到仆街
F2.8/2就係1.4就唔得了
但我都仲1516緊放唔放

純粹係想轉定焦玩輕啲
試過放背囊揹住上山上澗做重訓咁
咪撚做人啦
巴打你應該都仲幾後生,過多幾年你就明㗎喇
我有1.4x, 基本上日光時長期插住100-400
個人感覺對焦同解像力都keep到>80%, 算物有所值
買之前網上research過1.4x同埋2x, 似乎2x普遍少啲人買, 除咗對焦同解像力再下降多啲, 始終光圈細2級, 用途變相限制多咗, 所以最後決定買1.4x
唔該晒巴打
屌你老母個過相app 有等於冇

痴線

同埋有時唔係真係話唔夠體力揹唔起, 係懶

所以我好佩服啲影相大叔大嬸又高腳又FF單反+大炮咁周圍跑
試下重新pair
我iphone升左ios14之後都一開始連唔返
手機+fuji機兩邊一齊clear settings再pair過就用到
之前好似有人話想影日系(低飽和、低對比、冷色調、高曝光)
可以睇下呢個recipe
https://youtu.be/6PU9Kbi-x4Y

係你地廢的少少野嗌重
的個喼就好輕
孭個背包遠足就少事

我睇唔透
錯撚哂
我iOS 14 + X-T4未試過過唔到相
唔知點解成日有人話有問題
白內障
個app對我嚟講最大問題係好撚慢
十幾秒先一張jpg
你望下google play 佢幾多分先
肯定你平時旅行個喼係掛頸
去到酒店唔會擺低繼續拎出拎入
你遠足時個背囊又係成日托響手舉高舉低啦

你唔怕重其實冇咩嘢
但見你成日搵行李做類比都唔知jm9
個app真係
已經完全放棄,用card reader 算
話時話大家有冇試過用capture Pro,知唔知好唔好用
我唔係用緊pro, 用緊普通capture v3 + 條pd cuff腕帶
感覺會自在方便過一條長帶斜揹住咁樣攜帶
如果就咁樣放落背囊帶嗰度,其實會唔會好驚佢跌出嚟
或者係行路嘅時候會覺得重心側咗去一邊
xt3 iOS14 iPhone12

應該十次有一次係connect到入到睇相mode
connect完十次有一次係唔斷

所以一百次應該有一次係成功過相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞