[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咁你其實係想影大部份嘢都用佢定點?
講真我有過23.4,各方面都幾好㗎,不過最後都因為佢重同我多用35.4所以放走咗。
咁講散景靚嘅,富士定焦其實邊有特別差嘅呢?
Z5 咪又係 a72 sensor
咁一部相機唔係淨係得sensor而且又唔係差
咩都影下,有時諗住帶一支定焦算
咁佢都算必入嘅
但係其他野都係現代野

btw我真係寧願RP算

Z5我會添少少上Z6 1代
但RP實際都係RIP

問得72定xs 即係約7-8k呢個budget

APSC買旗艦,FF得啲入門料。

新手既話可能真係XS10會更著數
單講粒Processor都唔同年代啦
2020年入手A7ii 拍唔到4k, 拍唔到1080p 120fps
對焦水平仲係幾年前
我都諗過推Z6i
但未必個個想硬食XQD
A1
黎梗快機都係CFE

除非你唔影片
咁就係排除apsc機 淨講FF嘛
老老豆豆 而家玩FF最少都z6i A73 S5起跳
Eos R再落去就真係apsc會好玩啲
想問下依加xt30有無更新到Classic Negative
買鏡頭送嗰啲uv濾鏡係唔係嘥氣好似係咩H&Y
影落好似唔用好過用咁
我當用黎防污防塵
我驚佢影響成像
xt3仲傳緊就嚟有xt30再等吓啦

就嚟變成都市傳說
有咩機快門可以低過fps 即係你一秒一格但係你又唔比佢拍一格
7-8k APSC得中級啫 或者舊旗艦
FF得入門 或者舊中級

同意入X-S10
富士鏡都平過sony𠻹
XT3可以就咁喺dial set
真心問支10-24發霉影出嚟咁樣
又大量黑點 又大黑印 抹鏡維修解唔解決到
有冇巴打去開做維修嘅師傅介紹有嘅我再留tg
發毛鏡救返都係好快發返毛除非成組鏡拆出嚟換但冇可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞