[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
超新手爬完文,想問下幾個問題
1:5000筆直左右係咪買X-T20連kit最抵屌?定係儲多兩千上X-T30連kit
2.鏡頭既影響係咪都會好大,18-55一鏡可走天涯?
3.price.com見到有鋪d價格仲抵過_陽_寶,係咪可以試下?
1. 建議XT30

2. 不嬲你張相咩視覺咩成像都係睇鏡頭多過機身
1855夠唔夠走天涯依樣好睇用家習慣同影相偏好
我覺得1680會係較佳選擇, 當然如果budget有限可以直接1855 + 50230

3. 最緊要識check機 仲有唔好耳仔軟畀人水去買其他型號 / 一堆自己唔了解嘅配件
唉 Cls 唯有睇下有冇二手
35.4 行都升咗值
50-230 由10xx 升到15xx 升50% 會唔會過份咗d
依家要千五咩?早兩個月先見佢email過嚟1050
我睇price 寫千五
你等fuji email 優惠價啦
多謝師兄
想問有冇巴打試過:
無用一排(兩三日至一星期)
之後開機個mon會係咁閃,重新開機都係咁,要重裝支鏡先會正常返
其實若果影靜物 / 大人 X-T30 係夠嘅
都要提你落腳會頂到電位

af 冇 XT3 firmware updated 咬得咁實
eye af 叫用到咁囉
有無試過抹下鏡同機兩邊既接觸點
我想問X100F影人像既話係唔係最好唔好用F/2. 因為我用過覺得佢太SOFT..X100F既PORTRAIT SWET SPOT係唔係大約F/2.4 - F/2.8係最好???
係所有都升
代理快啲仆街死
如果影食物,用23定16/18好啲
係成個相機市場都升哂價
應該係得Nikon body係跌價

鏡就大部分熱門鏡都係升冷門鏡就就唔跌唔升

X100V
Tiara
16 效果圖

個人鐘意23,太wide好多時太多背景,會太亂,除非你係食物帶人咁影
行貨升似係官方決定加價
JM9 我用iphone 重影得好過你
你iphone散景唔靚
但問題係佢成件事用哂景深散景個意義係咩第一張d散景jm9 搞到條骨都唔清楚

利申,唔識影相,以上個人觀感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞