[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想問下xt200買唔買得過?
貪佢有反mon
屋企人相機壞左想送返部比佢
X-S10 有反mon有防震有x-trans
xs-10個價錢有啲over budget
等水貨再平多少少x-s10個性能好太多
水貨有冇話去邊間買好
想買支XF80mm macro 有冇人惗住放?
大路都係三陽四寶 另外其實試過price hk星際入面果幾間都ok
三陽四寶
而家X-S10 同 X-T3 差唔多價
係咪X-S10 好d
Fujifilm有講係比資料tokina 出鏡,而viltrox 就唔知啦
比喻得好好
不過都係支那種
換左x-t4 ,用緊16-80, 之前冇入手16-55 係冇防震,但而家有機身防震又想1680換1655, 大家覺得有需要嗎? 驚會唔會太重
s18-35 1.8 係唯一我想要嘅 3rd party lens
同樣換左XT4後入埋支16-55
呢個組合的確係重同大左一截 睇下你接唔接受到
有16-55後 支16-80唔會點用 因為太重覆
咁你用後感係咪值得入支1655? 有左機身防震可以完全啟動到1655威力?
都值得 而且有16-55連定焦都帶少左
加埋個防震1/8s都好輕鬆
只係支16-80好蝕
想問XT200啱唔啱新手用?
打算買一部周圍影下 學下影相 唔該
咁不如xe3
所以你同時有16-55同16-80? 兩者重量裝係xt4都唔會差太多? 如果係我就去馬同埋2.8光圈係咪值得取捨56-80個焦段呢
一流
冇錢又想玩住先真係xe3+23 2.0
正到仆街又平到仆街
未用xt4前就有1680先 果時貪佢個防震
換左xt4後就買埋1655
手感個重量其實都重左唔少 同埋16-55個size都大一截
如果你影人多既話其實都啱用1655 有時可以連定焦都唔使帶
但如果純粹旅行影風景想要天涯鏡就1680好
同埋感覺上1655真係sharp唔少
1680 tele果段本身都有啲soft
xs10
出街一流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞