[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
如果有支16-80
補一支10-24會唔會好傻豬
定係儲多少少入8-16好
街拍文青鏡,size贏哂,質素唔可以同23/2比,但絕對對得起個價錢
XT3 1680 $9700
幾個月前入手 開心玩緊
想問吓師兄你喺邊度買
兩支強国鏡個價都有一定差距, 好難對比, 純講下感想

前者係apsc 35mm手動大光圈唔曾選擇嚟
平, 輕身細支, 全開光圈sharpness好夠, 最大缺點係紫邊嚴重

後者其實係好出乎我意表, 因為以往7artisans啲嘢畀我印象一向係玩具嚟

我以前持有過佢地支12 2.8一期
邊位鬆散, 暗角嚴重, 對焦有明顯呼吸效應, 焦距疑似誇大
而佢地之前支35 1.2我都睇過好多review, 全開光圈sharpness直頭不可用

今次佢地支35 0.95應該同中一嗰支用同一光學設計
0.95全開都sharpness可用
紫邊flare係有, 但可以接受, 響強国手動鏡入面算係幾唔錯水平
如果你有諗過買中一支35 0.95但嫌佢貴, 可以衝依支
如果旅行/行山用多,應該買16.4 / 10-24 / 1655 好

而家用緊x-s10, 有samyang 12mm, 35.4 同 1855

廣角用12
平時snap/大光圈35.4
輕便1855
一鏡1655

鍾意嘅是但拎兩支都夠玩
xs10仲要有ibis, 同1655幾夾
唯一concern 係1655個重量
行山用我覺得你嗰3支好夠玩
旅行用建議入支長焦
50230或者55200睇你筆直
或者等70300
唔記得講,本身支1855諗住放

其實我中意影銀河/建築物/景/occasionally 人像
咁影銀河就 12
人像就35.4

而家就係諗起建築物/景 可以點compile
1024 2手抵買, 8-16又貴又重,睇下你自己係咪真係咁鐘意影wide野囉
手動轉wb? 點解要咁做?WB可以auto架喎
認真你唔好賣走部Xpro3啦,諗下買多部xt3/4好過
因為我會試唔同既 recipes
xt 3 要係個名到打埋r+5 b-1 咁手動轉
但x pro3 就每個setting 都可以pre set wb

如果唔賣xpro3就應該唔考慮xt4
我都係行山L
呢排帶支10-24就算
今年年中買
全新水先4600左右
影相初哥最近入手部X-E3連18-55mm kit
摸索緊點影 玩多陣可能會考慮買支50mm影人
xe3 用1855 其實有d頭大身細, 要平衡返可能要 諗hand grip, 但又會重左
宜家做緊幾錢
本身有一部GR隨身機,想買一部富士做主機影下風景同埋學下嘢

有諗過XS10,但係操控上想用菲林機款學手動,所以放棄咗

想問下XT3 定XS30比較可取?
做咗啲research,T30輕便,畫質又同T3好接近
T3 做工上又好似好啲,防塵防水滴

真係諗爆頭,求各位巴打指教
我諗我會買xt30
但最主要係個女無得出街
買黎都無用
1. 影raw可以
揀圖>press q>軟片模擬
揀完按建立會出張新film sim jpg

2. 可以
直接扭都得 但可能會令部機震 影響影相
同埋如果你冇set m mode, 單轉一樣佢會其他參數變動去保持曝光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞