[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
比著我會買個神力環算
師兄已經有喇
有個m to x 微距
但有時會嫌都係唔夠靚仔
其實喺xe3 到用到快靚正嘅手動對焦
仲有得突破0.7m最近對焦
1.4 又唔會擰到眼花
都算係完美結合咗m鏡細枝 + 無反evf/高性能

但尋日睇完條片之後好激動https://youtu.be/WYQytq1lkQ4

都係等多陣先買
英國xt30用家揮手
英國就算落雨都冇香港咁潮濕,連防潮箱都唔係太流行,唔洗太擔心
而且通常都係毛毛雨,我會照攞出街影(不過唔影時用外套掩住,唔係長時間淋雨)
本身想買x100v
但宜家諗住買x-t30 +35.2
都好似差不多價錢

x-s10 同 x-t30除左反mon/防手震/防水其實又一樣咁

x-t30個樣仲靚仔啲
用咗差唔多一年X-Pro3, 佢個mon其實係幾方便街拍
(不過如果有得揀我都係鍾意X-T3個款多啲)
岩岩入左XT30加18-55想問支XC35入唔入得過?
水貨先$1200好似好抵
我都本身想買X100V
XS-10 新出 機仔細細個spec 又唔差
煩惱緊X100V or XS-10+23/2
價錢差唔多 影出黎既相應該都係差唔多(我估)
有換鏡就多啲選擇咁
平平地都有得玩下

有冇人分享下你哋x100v嘅自訂鍵點set呀?
前掣閃光燈+ND
頂掣 菲林模擬
前轉盤 光圈 + iso
快門轉盤 + 自動對焦模式
只玩m mode
較咗low iso
手動要自己調校光圈、快門、ISO(曝光三角)
覺得太暗就自己判斷應該郁邊個
睇到你ISO得100咁低,咁就調高ISO
唔想煩就自動ISO
你會唔會用腳架?
唔會
x-t30 ok

千祈唔好買 x-t30
可以買個平平地grip解決嘅咁
同埋唔係個個需要上住腳換電換卡etc
想請問x100v 水貨應該去邊到買比較放心
罪大轉過嚟 知唔買得行貨
想問點解 仲諗住買隻濕尻腳架備用
你落撚左腳 / 機底 screw 左任何野
係換唔到電同卡咁撚 on9 架
唔好洗係睇 spec 乜乜物物
真實用家話你知呢個缺陷已經足夠叫你唔洗諗呢部

我仲買左佢黎同我部 x-t3 用雙肩皮帶做 job
換電換卡果下我真係喊撚左出黎

我宜家只係等 xs20 跌價就換撚走佢
你接受到佢 design error 唔代表個個接受到
貪佢輕然後買個 grip
想入坑, 筆直10k以下既機
諗緊xt3 xt30 xs10, 本身對xt30最有興趣
覺得機身唔算大部, 又唔會太貴
但黎緊會帶埋去英國生活, 想問下無防塵防水滴係咪好大影響?
你會唔會用腳架?
唔會
x-t30 ok

千祈唔好買 x-t30
想問點解 仲諗住買隻濕尻腳架備用
你落撚左腳 / 機底 screw 左任何野
係換唔到電同卡咁撚 on9 架
唔好洗係睇 spec 乜乜物物
真實用家話你知呢個缺陷已經足夠叫你唔洗諗呢部

我仲買左佢黎同我部 x-t3 用雙肩皮帶做 job
換電換卡果下我真係喊撚左出黎

我宜家只係等 xs10 跌價就換撚走佢
間間都黑⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞