[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
23/2個close focus問題係真係去到20-40cm全開先覺得鬆鬆地,一張枱距離絕對無問題。而且其實收到f5.6已經sharp醒
咩枱先 聽過1米內都唔掂

有人話30至35cm都ok,應該唔可以太close up
咪話咗得20-40cm會鬆你上毒氣室自己試下最清楚
其實就算係close focus鬆,都絕對sharp過35.4全開/收到f2,咁既然35.4都可以接受到全開,無咩理由呢支要係咁踩佢
23f2 近影全開都正常喎,一D都唔soft,唔知點解有D人係咪彈呢支鏡
Sigma出畀apsc 無反嗰幾支好細好輕
隨時輕過原廠
要張相靚 56.2
要部機靚 50/2
well...
個人認為F2系列只係輕便⋯
夾X-Pro只係比較平衡
靚就真係稱唔上

頭細身大
配其他機會柒
但配xpro series依啲傳統RF樣會多左少少vintage味
我覺得35/2都還好50同23個focus ring咁長真係
識玩梗係加個hood
(雖然冇咁輕便,但靚仔)

我覺得如果要加hood就不如玩.4/.2 ver
拍片VND黎講
係咪直接買富士系統最大個直徑再用ring轉就得
其實唔係得呢枝鏡係咁,個問題又冇一樓講得咁嚴重
影食物嘅距離收吓光圈 2.8 至 4 左右開始 OK,影枱對面唔怕
X100V 新鏡其實啱啱先追返 23/2 嘅質素
大家比意見,如果買x-s10 kit set, 配16-80 f4好,定係18-55 f2.8-4好呢?
56.2 配Xpro3個balance 唔好,而且56.2真係舊,想影人其實對焦好慢,除非對方企定定比你影,以長遠計50f2用的機會多好多
56.2 的確慢 仲會拉風箱
另外個最近對焦距離都幾遠
但始終光圈大級半
如果唔係要snapshot 都唔係咁大問題既
Tokina 支23 1.4 同 23/2 邊支好啲?
Tokina 果支會唔會用唔到落 xpro3?
要買tokina不如viltrox反正一鳩樣都係支那貼牌

然後viltrox枝23.4好似會刮花部xpro3
用緊1855
感覺還好
遲下屌支奶 既35/2 asph 上去撚下再睇成點
水貨除左四寶三陽買 仲有冇其他推介我急用 但兩間都話冇貨要等
Viltrox用響xpro3要買ver2
Tokina就唔肯定 就算唔計貼唔貼牌都好, 佢太遲出
想平玩副廠嗰班都應該買得七七八八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞