[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咩機先
MK 仲有領先
我都諗過,但考慮重量放棄了。
兩支跟kit 16-80同18-55都各有支持,準備轉會第一次用fuji,真係唔知點選擇好
睇用途啫,再唔係學巴打們去毒氣屋試
唔知支27mm 2.8開咩價呢?
有1855想轉1680
好滿意支1855只係想要埋55-80依段
光圈細左就對我無乜影響
唔想重咗大支咗多D
鳩估2000頭
可惜sigma冇出23左右嘅.4得16 30 56
用過1680表示如果對拍片無需求不如用1855
知唔知50230幾時會再有優惠價
等70300好過啦
應該都貴新手上路
咁入二手算啦
想問有冇人用過mcex11 微距環
我上網睇review都冇乜講過佢嘅壞處

用左af 會唔會差好多?
16mm f1.4 有得近拍真係幾好玩 (如果23mm f1.4近拍都有佢咁sharp就好), 唔知嚟緊枝18mm f1.4又如何, 期待
(求其拍一粒花仔, 手指甲咁大)

x100v想買支外閃,有咩推介
要樣x20,要實用tt350f/i40a
想買外置 閃光燈 巴打有冇介紹
非專業 但街拍 夜拍 同影人像用

神牛v860ii 係屬利咩質素
v860ii行鋰電,比起tt685回電快d
日頭既街拍/夜拍要cover成個body的話,一支v860ii未必夠power,一係兩支v860ii+大softbox/建議ad200pro
又冇咁高要求, 貴一倍

想問 買v860ii (budget 1000),另外既x1定,x2 引閃器又重唔重要
x1夠
其實你如果對回電速度要求唔高,不如買2支tt685好過啦,輸出兩支一樣的
tt685同v860輸出一樣?
上網睇唔到評價
我正常 用黎補光咋
有冇其他面件要加
xh1用
tt685後面有冇f, s, c咁分架
一樣,只係tt685行aa v860行鋰電
影人像光要靚,唔可以直打硬光,可以試下買柔光箱/柔光罩。如果貪方便的話,我用開40cm圓形柔光箱,可以摺埋細細舊。仲有好多其他柔光方法(柔光傘果堆),有興趣自己Google下
fcs係分別for fuji,canon,sony
fuji用要個尾係f先有ttl
8嚿水放要唔要?
我等緊70300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞