[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
x-t3 放機放到幾多
以前用開DSLR, 會將主體放係中間, 半禁shutte focus, 再郁個構圖, 想請問fujifilm相機可唔可以做到咁? 應該點set?

另外想請問各位ching 如果影強背光嘅相, 校低evf到影到光位, 後期先再搵翻光暗位, 咁樣係唔係唯一方法?
係,一樣做法就得,或者可以用af-p既af lock

*係ev。除左咁,一係開包圍曝光再入lr搞hdr stacking。一係額外補光方法,例如反光板,外閃
前者係可以, 唔需要特別set
但其實亦都非必要
今時今日無反N咁多粒對焦點, 有閒暇慢慢影嘅情況之下大可以直接構圖然後揀返對焦位

舉個極端例子, 如果中長焦大光圈近拍
你對完焦再構圖嘅話可能因為景深太淺, 令到你想中焦嘅位out fo

第二樣我見有巴打答咗你
七工除左最新嗰支35 0.95表現有驚喜外(基本同中一35 0.95一樣水平)
其他所有apsc鏡都相當麻麻

你新手成點先, 如果超新手唔係買返原廠鏡有af好啲咩?
等埋sigma嗰幾支先
平平地買返支1855先

兩支七工嚟講你唔買都買左, 就算放都玩返陣先放囉
支35 1.2當玩具玩下 影下淺景深糖水相都ok

魚眼就有啲尷尬..題材太局限, 好多人都係手頭有支看門口但一年用唔到佢嚟影幾張

如果唔係魚眼而係同廠支12 2.8都好啲, 雖然光學質素廢但起碼超廣角焦段有用
求神拜佛龍仔支17-70 2.8出fuji mount
有支1855用左四年幾 近一個月開始壞壞地對唔到焦
如果整大概要幾多錢
定係買過支新鏡算
龍仔要等到幾時
出咗有幾支鏡唔洗玩
比較唔使玩嘅都係支1680啫
原本成條片應該係8gb 6分鐘左右
出到嚟佢割咗做兩條3.8加一條1.x
二手通常千幾有支
咁你多左兩支手動強國鏡嘅...
雖然我會覺得你不如試下兩支夾埋賣唔賣到$1000
然後添少少入支原廠xc35/2好過

下次做足啲功課啦
可以玩吓兩枝鏡先嘅 可能自己接受到呢

btw兩枝支那鏡分開放應該有1k嘅

認同放完補少少入xc35/2 or 1855
貴啦, 7000水有埋18-55mm 你收果部比你幾個月保養都無咩用
買野前唔做功課,買完又會識得上嚟問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞