[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我銀色只會買手握位細嘅機xe_, xt_ _, xpro_
大手柄用銀色好柒
Xe3 35.4
XE3用家表示35.4街拍好爽,
不過舊機對焦唔算快有時都會miss shots
新手可能35/2仲用得開心d添, 又平少少

但而家成日行山影相所以轉部有WR既機, 睇緊XT4, 水貨跌到9千幾好似值得入手

題外話想問下我XE3+1024晴天上山落腳架開到F8影D風景相放大D山/樓硬係覺得唔夠sharp
想問下係我技術問題定係機/鏡問題? 我見人地d wide shot都可以影到好sharp好靚
我都係諗呢個組合
有大光圈、焦距實用、對焦速度可接受
同樣xe3加10-24落腳覺得唔sharp
有d想轉去sony
唔該哂麻煩晒巴打
Sorry 新手求教

咦家入手嘅話應該揀XT30定xs10好?
見兩部個價都好似差唔多
1024收光圈影相既邊位的確有D soft,係死症唔放大睇既話唔覺既,要高質好sharp就要8-16,又重又貴
same, 不過換完1655開心好多,不過就唔算好wide, 香港景都仲算夠用,之前帶支1024去歐遊都覺得麻麻地,返黎就放咗
xs10 啦
ching 有冇話咩原因? 定係等40會好啲
你咁樣問得我諗你本身都冇用開fuji架啦
Xs10不外乎畀人屌佢樣衰 冇iso/shutter speed dial走返去用pasm
其他方面都幾好
接受到個樣又冇傳統機械式操控情意結可以去馬
你係100%聞相覺得唔夠sharp?我覺得係因為你影既野距離好遠,再加超廣影到既野好細粒所以你先會覺得成像唔夠,你試下用1024影近野睇下成像係咪真係話好soft好差?我果支1024就5.6/8 peak resolution,再收因為diffraction就soft得好快。同埋1024試過幾部機都係有少少對焦上既問題,有時候會對唔準,邊位會soft咗,對多幾次準翻既時候邊位就sharp醒。另外24mm段成像真係明顯係差既,但10-20mm呢段我覺得唔差
新手想問下
依加失業中 想買部去行下山影境影人
預算6k左右 有需要可以加 XT20係咪最好選擇
初初接觸攝影
xe3+18-55 水 ~$4600,再補支xc35/2 或者 xf35/2,xc大概1300蚊左右,xf版就貴$1000,xc xf成像一樣只係鏡身用料唔同+xc無咗光圈環。或者可以儲多d入35.4如果入xc35/2你可以儲多少少再補多支二手/水50-230(二手應該900蚊有找),咁就18-55+35/2+50-230上山下海都足夠應付
四年前嘅機買二手好過啦
淺景深重唔重要?用途係咩?
27就真係for方便,淺景深真係唔明顯,而且等效41mm唔係個個鍾意用。畫質就差唔多,全開35/2會sharp d,收到5.6/8基本上兩支都sharp爆。不過如果你係宜家入,個價35會好d,27水貨炒到1800蚊,我買果陣先$1100,$1100呢個價就真係抵玩既,但$1800就要念念先啦
等效50mm,標準鏡焦距
有冇人想收23.4? 新淨有盒
有無人知新版1024水貨邊度做緊最平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞