[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
部機咁細 緊係頂住個位啦攞黎講
買xt30就係貪佢輕同細又做到xt3 8-9成嘅野
咁你要討論你眼中嘅design error之前
你要講清楚點解唔好買

唔畀其他人思考完
覺得自己唔需要上住腳/裝住快裝板 去換電換卡
照入手嘅咩?
你老味細還細
係咪真係細撚到擺過隔離少少都冇位呀?
機底個厚度根本佢個窿放係邊都得
就係偏偏擺係一個最 on9 嘅位

我攞黎講
你唔好咁撚 on9 啦
design error 仲可以盲撐

仲有我冇叫所有人唔好買呀
我叫你諗住用腳上 screw 唔好諗呢部機咋
個 design 阻撚住自己做野仲叫人去買呢 D 叫仆街

盲撚
其實有冇諗過部機定位其實係入門到中階相機

入門相機要機底換卡係好撚常見
用過就知機底換卡嘅機一直都係冇得上住快拆換
所以佢就算偷到個位幾過都好 你都係會頂撚住
根據你嘅意思大部分入門相機都係design error

同埋認真要拍野嘅拍片開工嘅都唔會用xt30啦
xt30拍4k好快過熱 拍得短 又冇60p 又冇log
如果拍得1080嘅啫係都唔係啲咩認真野啦
咁既然質素要求唔多 又冇錢 自然就要有地方取捨

仲有買嚟做野之前連自己部機要咩上gear 上完用唔用到都冇考慮
我都唔知你係錢多定係根本連自己要咩都唔知
又係用家問題

咁請問呢部低階核突嘢上腳上 plate 換唔換撚到電同卡呀?
仲有
點解呢部機咁柒細個 screw 頭又放到係同間呀?
你老味細還細
係咪真係細撚到擺過隔離少少都冇位呀?
機底個厚度根本佢個窿放係邊都得
就係偏偏擺係一個最 on9 嘅位

我攞黎講
你唔好咁撚 on9 啦
design error 仲可以盲撐

仲有我冇叫所有人唔好買呀
我叫你諗住用腳上 screw 唔好諗呢部機咋
個 design 阻撚住自己做野仲叫人去買呢 D 叫仆街

其實有冇諗過部機定位其實係入門到中階相機

入門相機要機底換卡係好撚常見
用過就知機底換卡嘅機一直都係冇得上住快拆換
所以佢就算偷到個位幾過都好 你都係會頂撚住
根據你嘅意思大部分入門相機都係design error

同埋認真要拍野嘅拍片開工嘅都唔會用xt30啦
xt30拍4k好快過熱 拍得短 又冇60p 又冇log
如果拍得1080嘅啫係都唔係啲咩認真野啦
咁既然質素要求唔多 又冇錢 自然就要有地方取捨

仲有買嚟做野之前連自己部機要咩上gear 上完用唔用到都冇考慮
我都唔知你係錢多定係根本連自己要咩都唔知
又係用家問題

咁請問呢部低階核突嘢上腳上 plate 換唔換撚到電同卡呀?
仲有
點解呢部機咁柒細個 screw 頭又放到係中間呀?
d 粉真係恐撚佈
咁你嗰陣點解買xt30唔係xs10呀因為你冇撚得揀呀柒頭

買完屌人design error定係你買野之前冇撚自己諗過啱唔啱自己呀

你睇吓xt30個grip同xs10個grip啦 xt30舊電係咪可以打直擺呀 唔撚得嘛

你會唔會屌鳩leica ovf唔似單反ovf咁冇視差呀? 唔會嘛 A design同 B design唔同就屈鳩人design error

好似買完部舊macbook見到新macbook有新design就話apple錯咁弱撚智
係淨係答我
x-t30 個 screw 頭係咪唔可以擺中間就得

答我係咪佢 design 有問題就得

我只係用過來人身份提要買嘅人
你諗住上腳上 plate 你唔好諗 x-t30

我就係知道出左新機可以提巴打們有其他選擇

邊撚個先係弱智
想問下紅色果個圖案代表咩?
屌你 xt30咁柒短 可以偷到幾多位偷完咪又係頂撚住,仲要睇埋塊plate嘅大細
定係你想個頭擺到上完腳唔置中配重完全唔撚balance呀
咁撚唔gur咁上個smallrig兔籠大把screw窿你用

而家嚟講xt30同xs10都唔撚係同一個價位又係啲添少少系列
xs10係咪made in china?
一句會「買腳架就唔好買xt30」
咁樣叫講清楚左

加多句「因為上完腳會頂住個電池艙」唔會清楚啲咩?
班新手揀機睇完唔明你意思
一係最後換型號, 一係問多幾廿次, 有乜謂
有冇巴絲仲用緊舊機(XE2/XE1/XM1)
依家用緊Xt20 ,但一直覺得XM1 影出來色好睇啲。
就算近排手痕入返XE1同XE2 都硬係差d

純粹個人觀感
梗係第一代 sensor最正
用緊x-pro1
+ x100v 雙修
不過3部一代 sensor啲色之間都係有少少唔同

追 post 啦
拆過xt20換內置電,可以話裡面係無多餘空間,已經用得就用。你design咁把炮點解唔去自己design一部最啱自己標準既出嚟?

上plate拆唔拆到電換唔換到卡,係買機既人既考慮既因素之一,鍾意呢部機又介意既可以上grip,但唔係一句就話上腳架就唔買得xt30。呢句都算,仲on9到話人design error,仲好意思攞xs10出嚟講。你見xs10宜家係啊裝plate都換到電啊,人地成個grip位大咗可以打直裝咁緊係啦,大咗個grip之後xs10成個樣都唔9同啦同xt30,咪大把人小佢個樣柒。都係果句,鍾意既就鍾意,唔鍾意既咪唔好買,無一部機係完美
你貼張圖咪證明你一開始講得唔清唔楚囉
搞到有人reply問你
你又要打返清楚點解會上腳架就唔建議買依部...
前面太長唔quote

講真我唔信個個揀XT30都係為左個細size
肯定有部份人係錢銀問題budget有限
又或者係睇完specs sheet比較完
覺得XT30已經夠用, 寧願拎差價買配件

對於依類用家, 如果佢地唔係追求有咁細部得咁細部
而佢地亦都同時在意 上腳之後會頂住電池艙嘅話
咁裝個膠grip解決腳架孔問題, 對佢地並非無法接受

再者, 新手入坑有幾可需要長放腳不斷影 中途換電換卡?
我以前部XT20 影timelapse都講緊影到兩百張以上先電量indicator轉紅, 都接近玩到半個鐘
大部份新手我諗最多係夜晚上支腳仔影十個八個shot就轉場

你講部嘢實際使用上缺點絕對冇問題, 大家好歡迎依啲用家體驗心得分享添
但一句「你如果xxx就唔好買yyy」
係完全冇畀人思考 你嘅意見適唔適合自己 同作出取捨

你覺得細部緊要, 唔接受上grip做solution就得
唔畀其他人覺得上腳開電池艙唔係must架?
坦白講我用XT30連兔籠係無換電問題
部機既定位係入門至中階,你要話佢冇左啲功能我明
但唔會因為呢個因素就屌柒部機叫人唔好買既
最多都係提兩句,我相信人地買野都係會帶個腦既
想問樣白痴野
我想買部x-s10 配18 55
但我見xs10無得配1855咁買
係咪無得一齊用 定純粹無呢個package
我要買淨機身xs10 + 1855 kit 鏡咁樣?
唔該哂咁多位巴絲
只要係x mount就可以一齊用 只係fuji冇將佢地放埋一齊賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞