[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咁仲有一部分人係只係想用無反APC/唔執相直出嘅
依家二手買部Fujifilm XT2 + XF 18-55 f2.8-4 kit 鏡$5000 算唔算抵玩?
XT1 仲平
xt3/30 個sensor快咗好多, 添啲啲部body夠玩耐好多
新手想問23f2 室內一張枱既距離影人會唔會柔焦
用35又好似有啲窄咁

點解富士要做到支23f2咁樣
搞到好難揀23f2定35f2好
淨影大景可以用定焦 但係唔係大景就
16 2.8算啦

其實最想佢出18/2mkii
我諗住 16 23/35 50 一機三鏡
等緊sigma枝 56.4 同 16.4
35.4真係舊 但係好撚型唔捨得換
Sigma

不過想輕便為主
用緊xpro3,想買支鏡影人
糾結緊買56.2定50f2好,個價錢差成倍
有冇ching俾到意見 唔該曬
Xpro3 50/2啦 唔使諗
想問下見好多人話叫人買水貨,之前爬文睇話行水淨係差果100蚊維修費,有d又話唔係人為損壞就賠 其實邊個先係真。
如果差果100蚊咁梗係買水
好少壞 有過六支水鏡
行貨有保咪免100蚊檢查費 非人為損壞咪維修零件全免
水貨咪乜都無囉

真係咁難明咩 度度都係咁㗎啦
驚水貨嘅, 咪睇返Fuji以往行貨product多唔多非人為損壞嘅case.
其實啲嘢邊有咁易壞, 通常有問題你買嗰陣都check到.
仲有自問睇返自己咁多年啲玩具, 有無係享受到行貨帶來嘅保障
我享受到嘅保障只係前幾年$990買XC50230
買過10幾支二手/全新水貨富士鏡,從來唔買全新行貨,touch wood咁耐都無試過真係壞過。
apple level嘅保養咪有

fuji真係玩到中幅先要買行apsc真係冇點聽過大問題我部xe2都玩咗4,5先壞mon
直接換機無煩惱
壞咗當日就換咗xt3喇
我希望我部XH1等到MIJ嘅XH2就壞
我都諗梗呢個問題,見人23.2 近影好濛咁
留個市場俾x100系列
睇怕有排都冇23/2 mk2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞