[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
人屌狗吠見到呢啲爛相第一時間放咗部機先
所有鏡頭同你一樣
我會換走支長焦55230去50-200
1024同35.4已經歐洲夠用
你講緊1680其實係諗緊會唔會成日換鏡?
咪就係,56.2就得位黎不如留多啲時間自己欣賞下環境

好老實講去得都係一啲熱門景點,實勁撚多人,支56肯定你唔會拎出嚟
老蛙9mm啲暗角好勁下
sharp還可以,但暗角真係勁
個人覺得你本身呢套已經好夠做
1)如果你換16-80個人覺得就可以唔需要帶50-230
2)我覺得有機身防震先好配16-55
3)既然你有10-24都應該唔太需要9mm
4)換XT4個af應該會快一截 特別對於35.4黎講
依到邊到黎
XS10其實抵玩 有防震又輕又平啲 都配你本身啲鏡頭
反而插1655就驚佢有啲頭重尾輕
如果有budget 真係xt4 會好d 我用緊XS10 做副機
XS10 岩人用慣pasm轉會入黎fuji
但都係xt4 多dial 影野直覺d
佢咁WIDE 唔洗點對開5.6以上 拎起就會中
1855我有,但真係唔sharp,我用olympus 1240我覺得sharp好多
愛民邨
噤佢都係複古姐
canon 可以一隻手 3個mode dial 轉曬3樣野
其實有實際用途 就係夠快同唔洗開機都set到
所以係舊年新聞機個統計度富士拎第三多人用
可以係唔同環境快速轉setting
係ultra wide世界1mm差好遠 同埋佢好輕便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞