[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
睇數字差差唔多200g好似好多其實插上去唔會有太大分別,仲要xs10個grip大d好渣d。畫質上最大分別係邊緣畫質同15mm vs 18mm,15-45就算收到f8邊緣都係鬆鬆地(尤其15mm),18-55 f5.6就已經幾好,而且1855光圈大d。
1545垃圾
300g都重?唔係掛
16-55 655g 都大把人用
BTW,18-55 富士鏡群之中算係輕便
想問下x100v點樣較前轉盤調光圈 搞咗一大輪都冇反應
想買富士個2x增距器
有冇巴打有用開
1855都重你不如用iPhone算啦
前者算幾wide 插落啲反mon機可以拍vlog
後者等效28-200

要J畫質佢地當然唔夠理想
但的確係滿足到特定人群需求
其實18-140咁都覺得重的話 有無考慮過唔好用可換鏡機用一體機例如rx100/zv1 /直頭用手機算啦
好似都係一個月既事
個陣個巴打邊買邊上黎問,之後比人水佢買第二部機
放鏡可以去邊放

想放支16-55換16.4
接近only,唔好過分吹大
原廠大三元之一嚟講,算係做得幾好既一支,但至少銳利度唔係真係可以去到定焦級別,不過顏色係唔錯。
係啊除咗重咗啲支鏡都無其他缺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞