[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (66) Sigma定焦無限好

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Ummm...
Sigma本身出畀sony apsc嗰3支好平wor, 除左sony仲有m43同ef-m mount, 所以大家都expect佢係出返依3支fuji版, 相信都係2k幾有交易

同埋Tokina 出畀fuji嗰啲好有可能係Viltrox貼牌
本身用緊Xpro3同XT3, 但XT3個lcd早兩星期壞咗
廢事拎去整結果上星期忍唔住去買咗R5 + rf 35mm f1.8 (本身都想體驗下full frame)
用咗大概一星期, 比較之下其實Fujifilm真係幾好用
相機(硬件)
• R5 感覺係聚手好多好solid; 但個人鍾意富士輕身啲細部啲無咁有霸氣嚇親人
• EVF 同 LCD 係靚啲順啲, 但用落唔係差非常多
• 操控上r5好多粒掣, 可能未用慣覺得少少複雜; 個人鍾意富士多啲, iso/shutter/aperture/exposure夠曬直接

相機(軟件)
• auto focus感覺差兩個level, R5對焦咬得好緊, 更加唔使提佢有動物眼對焦
• 畫質/noise level感覺差兩級左右, 平時手機縮圖睇唔差太多, 但一放大就見到明顯分別
• 用落先知原來canon無得睇 live highlight alert, 但拍片就有, 同埋白平衡好似富士啱心水啲

• 本身用開富士定焦, 16 f1.4, 23 f1.4, 35 f1.4, 35mm f0.95, 56 f1.2, 90 f2
• 比較之下, 枝rf35mm f1.8都幾明顯sharp過23mm f1.4 (尤其係近拍同逆光), 大概係56mm, 90mm嘅level; 期待rf35mm f1.2 同埋枝rf50mm f1.2 (想買但無貨)
• 外型嚟講富士鏡無得輸

結論
• r5係正, 好適合畫質極緻同埋影動態嘢
• 但XPro3, xt3都係正, 真係想&會日日拎出街
• 期待XT5
本身淨係用菲林機,睇中x100v想入手
用a6000未轉Fuji之前都係用呢3枝
價錢唔貴得黎質素都幾好
sigma下年出但係姐係幾時
下年頭定尾都差好遠
我有xt3同a7iii
自從買左富士之後 部Sony長期封塵
反而想入手Nikon z6ii玩下
有冇巴打放16-55/16-80?
家陣z6i 二手價好吸引咁
見到Z6 + ftz + 2470/4 萬三...我本身又有少少f mount鏡響手
之前都有玩開n記單反
依家見到z系列 好想玩下
但好似z6評價唔係幾得

Xpro3
睇落去 好似好唔夠sharp咁既 原圖係咪咁
我都覺,頭2張zoom 埋睇好似唔太對到焦
我諗太攰手震左,同埋太大風
35先
人像少就23啦
差2千幾,你地會買XT4定X-S10?
係呀,平日都多人到癲
請教大家x100v黑色定銀色好

選擇困難症
新手想買部XT-30 加18-55 鏡
平時影吓街同行山影
想問吓大家推薦去邊間鋪頭買好?
見水貨好似平好多
感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞