LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
PFU版有靜音墊,上埋近乎冇聲本身唔上打落都幾靜下既
Zlient好定tealios 好
性質差好遠喎,你想要啲咩先
我都知差好遠 但係好貴 想買住一隻先
用過zealio v1 想再勁d tactile
Zealios V2 個bump sharp過 V1
zilent 個bump 同zealios一樣?
Zilent個bump應該冇咁sharp
budget 大約1000HKD, 茶軸
Ducky one 2定Leopold FC980M好?
Hmm
think think 先
自己手痕幫個keyboard換軸
換完之後有3個制死咗 "backspace" "\" "enter"
試過short circuit都唔work
壞疑整花咗塊PCB
有無人會收錢搞呢啲,肉眼睇極都睇唔到邊度花咗

個keyboard跟咗我好多年有情意結
zilent 同zealios 個bump 應該一樣 係到底同上黎嗰吓冇咁響
咁試下zilents先
係wor唔記得咗塊野
真係冇試過
不過唔知會唔會影響手感

回上面
的確差咗但係真係靜
Travel distance短咗
連帶回彈都會影響埋
不過重點唔係手感
圖都冇張點幫
塊 PCB 點會咁易花咗啲就壞啫,你唔係整到斷 trace 或者甩 pad 多數都唔會有問題,有問題嘅位多數會好明顯
你用他表度下搵下邊個位有問題先啦,或者係虛焊
幅圖有啲難睇
因為我試過要出少少力㩒塊PCB先會work
虛焊應該會睇得出??
何況我換軸應該係得啲軸焊過,應該係得軸會焊得唔好?
最易試就係resold 番粒軸出黎用個夾試下塊pcb 有無壞到先啦

另一個可能性係粒軸本身壞 (呢個係happy case啦當然)
自己手痕幫個keyboard換軸
換完之後有3個制死咗 "backspace" "\" "enter"
試過short circuit都唔work
壞疑整花咗塊PCB
有無人會收錢搞呢啲,肉眼睇極都睇唔到邊度花咗

個keyboard跟咗我好多年有情意結
洗走啲錫再試下啦
佢已經交咗俾我,我幫佢handwire
Hand Job 1Q How much
免費,我個fd個fd嚟
幅圖睇唔清,不過見到黑黑地應該都係 overheat 過嚟啦
你都同佢相認咗就冇嘢好理了
Leopold建議紅軸
茶軸可以加少少上filco
leopold我鐘意佢個layout同個帽係pbt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞