LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
可以考慮極星白軸 輕過cherry紅軸
細力玩過35g 白軸未

係咪指Gateron?
其實GMMK係唔係普通買d軸返黎就咁啪落去就得?
本身有隻舊既cherry壞咗可以拆d軸出黎
舊既cherry 都係hot swap?

你想細力就係Gateron clear

比cherry silver 再節省12.5% 既力
唔係啦焊死既G80-3850
拆既工藝要求比裝上去低嘛
而家先發現原來cherry紅同銀係一樣力度
上面有巴打講起極星白軸 又係咩黎
我既見識重係停留係cherry同成個黎既keyboard
CST L-Trac 右掣換咗 D2F-FL 之後個掣好似輕咗少少,同埋個 click 位尖好多
原裝嗰隻 pan 記掣相比之下好淋
有啲想換埋其餘嗰兩粒 不過都係之後先算,睇死粒 D2F-FL 遲早都要再換,等買到 D2F-01F 或者更好嘅微動先再換

依度係咪冇 mouse 微動嘅磚家?
兩年前買咗啲微動返嚟玩,個人鐘意用啲硬而且脆嘅微動多

而家好似用緊cherry dg2定1 (實在係太耐,唔多記得)你可以試下買多幾粒唔同嘅返嚟玩下。Omero 果啲其實都幾好,不過我個人真係唔太鐘意個聲。
想買個wireless keyboard,但係Leopold死都唔出wireless....
睇中Filco Majestouch Convertible 2 Mechanical Keyboard
https://mechanicalkeyboards.com/shop/index.php?l=product_detail&p=3901

想問下:
1) 可唔可以window / mac共用?
2) 如果想換keycap, 係咪就咁買Cherry岩用既就得? 有無d咩要注意? 想換到好似leopold yellow/blue咁
我估係 DG2 啦,俾低電流用嘅
應該都係 75g 唔會係 150g 掛,除非巴打係大力金鋼指

Omero 你係咪想講 Omron
Omron 我知大路都係 D2F-01F (唔理 D2FC 嗰堆,同埋話 50M 嗰隻都係伏)
其實都想了解下其他廠嘅掣,見人講除咗 omron 同 cherry 仲有 zippy / ttc / kailh

我覺得如果對 keyboard 係咁講究嘅,對 mouse / trackball 都應該一樣
不過老老實實 mouse 同 trackball 又真係冇乜 custom 嘢可以玩
佢standard layout 睇下齊唔齊你要既掣就得
https://dailyclack.com/products/buger-x-hammerworks-c64

呢套好似唔錯,屌唔屌得過?
一直想搵高質PBT cherry profile
https://thicthock.com/collections/springs-1

啱啱先翻貨遲左陣67.5g已經賣曬
hammerworks正野 mic黎佢淘寶就有鋪⋯
Thx,搵左一輪原來搵設計者個名就有埋webpage
佢淘寶話5月就出貨,唔知堅定流

其他外國vendor都係5月,但唔知仲乜daily clack寫11月
可能計埋收貨delay?最近dc 啲delay好嚴重下
在下係新手, 想買low profile, 想問下除咗keychron K1之外, 仲有冇好介紹?many thanks
咁上下價位i-rocks有隻唔記得咩model
哇,好靚
試左,可能要拆哂key上油先會順,我估
唔該晒巴打, 搵到喇, 係K69M, 但係差唔多價錢嘅話係唔係應該買Keychron K1?話哂K1係無線
未試過irocks嗰隻唔識答 俾多個選擇你睇下啫
many thanks
呢個世界上係咪得logitech先有1 ms既wireless mech keyboard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞