LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

要快唔食炒最好等vendor 啲extra

要平就得MIC揀
遇到啱心水又買到真係可遇不可求⋯⋯
你邊套係心水?睇下幫唔幫到你
暫時未睇中一套係捨得食炒
好彩我隻board有排都未到 仲可以等下

你「覺得」我啲point好夾硬
你「覺得」我係倒推
你「覺得」唔值咁多
屌你老母其實你讀過大學未?
最基本嘅solid statement都未撚識寫你學人講理性?
我就同你正經解釋事實,你一句覺得唔值就收我皮
你幾時去隔離模型post問點解B財團啲膠咁貴啫?
有價冇市=唔值
有價有市=有流通量=有人覺得值
自己想知值唔值 有閒錢買套玩下囉
個位巴打嘅問題,直接啲講就係想知到底gmk實際上成本係幾多,食水幾深,呢個問題唔係業內人士當然好難比到答案你,所以大家只能推算成本,例如話整新模,保養之類,成本一定比啲tai hao , infinity key 高,高幾多無人知,食水幾深無人知(p.s. 我都好想知keycap 作者會唔會從中分到profit?如果分到又分到幾多?)

假設佢食水好深都好,都仲有一大班人會去買,包括我,原因係佢依家係keycap 質素黎講係最top 果幾間,衰啲講句佢就算利潤係200%,as long as 買家仲接受到佢個定價,而又追求高質keycap,都仲係會一車車咁買,因為佢係獨市

事實上呢個hobby 雖然唔算奢侈,但都唔係平,而大部份人都慣左同願意去比呢筆錢,佢賺幾多關我咩事,我用得開心就得。所以會好似上面咁,覺得你呢啲challenge 個價位嘅人係無讀過大學既窮撚,唔配玩呢個hobby

用返嗰位惡過狗既目空巴打講嘅道理,係有比電莖keyboard更好嘅keyboard 出現前,佢賣到幾貴都係好合理。假設當有比gmk 成本更低但質素相若甚至更好嘅keycap 出現,gmk 自然會收皮,佢仲未收皮,只能講仲未有後起之秀
我比較想知你有冇諗法回應下呢到chings既理性論點呢?
定係好似屁孩咁淨係講「我唔覺囉,你亂黎」就算。
我無講過佢無讀過大學嘅窮撚唔配玩呢個hobby呀,我從來都無
只係我一直都係從成本角度去解釋點解咁貴,咁住解釋完一輪佢表示「覺得」唔值,一句佢「覺得」我夾硬解釋就收晒我皮,俾你睇完你都嬲啦
正到甩褲,但要等2021 3月先開GB
起碼等到2022 Q1先有
個post好嘈
hyperfuse 駛唔駛食炒。。。
我從來無話窮撚唔可以玩keyboard呀,但既然個問題係點解GMK咁貴,我咪以我嘅理解、我自己計畫開groupbuy時對成本嘅統計、加上以往接觸嘅其他業內人士(有designer,有vendor,有自己開模整double-shot嘅manufacturer)同我講返嚟嘅經驗,去解釋點解個成本咁高囉

你依家就係乜柒都唔撚識你先問呀嘛,個問題問點解咁貴,我解釋咗,你話你覺得唔值,但你又乜柒都唔識,咁你個你覺得唔值點得出嚟呀???
自己話理性討論,跟住你覺得你覺得你覺得
我屌你老母,我都覺得你老母俾狗屌呀!
你係咪嗰個巴打想買honey icon
唔係現貨,無炒色的話
二手無邊套唔洗食炒
冷靜啲 做咩自降身段到低過佢level
我第一個回覆已經問佢試過比較GMK 同MiC雜牌cap 未
截稿前依然冇回覆

你覺得佢係認真想討論咩 ?
單純想講「你班on9洗咁多錢買膠」
但佢係用20$薄膜board既人眼中 都係買電競膠既on9
Red samurai 嘅話,Assdrop 長賣果個聲稱十一月出

R2 聲稱下年q1 , assdrop 個page有講預計delay 到幾時
>$500鍾意買咩都得喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞