LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
巴打可以試下咁
上落塊plate都break in 都得
https://www.youtube.com/watch?v=OWDuW6qmAic&feature=youtu.be
咁樣break in 要幾耐
有冇人隻 mouse / trackball 會用 1.5N operating force 嘅 switch?
想問邊到有得就咁買個case
買咩case kb個殼定carrying case
kb個殼
咩pcb?
又有咩新攪作?
用PTFE powder lube
有種唔識形容嘅smoothness
太遲了 而家有得揀都唔會揀cream
求推介
其實唔係特別想要機械鍵盤
不過想要個
1) 好似咁樣突起易清潔

而唔係咁樣有坑凹入去既

2) 無線
3) 最好有數字盤
4) 唔好太貴
5) 唔會同Mouse互相干擾
既鍵盤
真,Alpaca而家 restock左跟本無理由揀cream
睇你為咩
聲黎講alpaca同cream係兩回事
冇,我見 D2F-01 有貨又平一半啫,想買 D2F-01F 嘅話要等到下年三月先有貨
不過正常人點會喺 mouse 用咁重手嘅 switch,除非真係大力金剛指連隻 board 都用開 super black 啦
利申 唔熟 mouse 微動掣
點為止貴先? 1k? 5k?
無線option已經比較少, 而你又要求有數字盤
1800 layout一時間我都諗唔到咩係有埋無線仲要唔貴
你會唔會直接買上圖既logitech g913 full size算?
我冇PTFE powder lube
得205g0, 105同3203, 未決定用咩lube呀都

新手唔識,要點睇買咩lube
其實突起有邊度容易清塵咗 除咗條邊之外 中間咪又係要起keycap先整得乾淨 懸浮式有塵顯眼好多就真
頭po睇左未
如果唔想自己整
直接買glorious GMMK大家推唔推薦
等pro
如果係真係真係心急
建議用住ducky 先 再等gmmk pro
本身有隻filco convertible 茶同ducky mecha銀
之後我嫌大又嫌細想買隻TKL
想搵leopold銀又無貨

除咗GMMK/Pro有無其他推介
想細力就用到既軸 因為銀軸用落幾舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞