LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Logitech 個lightspeed dongle
插USB 2.0同USB 3.0應該冇分別架可?
前排有款gmk 3千套 比起啲電競brand 都唔係大量生產

開模,double shot , made in Germany,唔偷工減料,QC, vendor designer 分成.
你攞套gmk 同 電競/大陸冇名廠 abs比較下就知
一個厚實到連聲都好聽啲
Soldering 好處係 switch 會穩定啲
所以手感會有少少分別
同埋多啲layout揀
買多set pcb and plate 咪滿足你兩個願望
睇咗,係咪我眼殘miss咗啲咩
有冇巴打有留意開space65
GP你買tribosys 3203/3204

建議最好買埋彈簧同埋krytox105 lube彈簧+換左佢
塊野幾靚仔 cyberpunkfeel
此外冇乜特別 唔係特別好聲
Reddit見到有人配咗套GMK Mizu好靚
前排親戚送左個razer huntsman光軸黎 點知用咗半年都未有就收左皮 依家對光軸上左癮 各位巴打有冇咩好既光軸可以推介一下?
搭單問Gaetron yellow lube 如果買Superlube 91003 有冇大問題
同埋thick lube 同 thin lube 落手lube有咩唔同
如果係linear既話 roccat嗰隻ttc光軸都幾好
唔該巴打 去睇吓先
mizu依家炒到天價 勸你唔好啦
大把藍色set 靚過佢
應該冇問題 youtube見過wildcat用superlube spray lube. 有人用WD40添

thick lube 會痴手啲 唔小心你個switch就會overlube,禁落去會有痴/delay既feel.

thin lube 會保留多啲scratch 同tactility.
原來91003係dielectric grease?咁就好thicccc啵自己小心
WD40 唔係 lube 嚟
真係有人用 你搵佢投訴囉
點解要換埋彈弓
原裝有啲問題 好吵
https://youtu.be/F0mszqyIjyQ
放Olivia++ Light Base + Novelty + Space bars 全新封盒,
換新GMK Bingsu + kits/GMK Dualshot + kits/GMK Matrix-01其中一個。
有興趣留tg或者樓上有我tg
我用最理性嘅角度答你,你用件物品本身嘅價值去定義一件物品嘅意義呢種行為本身係毫無意義,如果你個腦真係足夠理性,你從一開始就唔會提呢個問題

以上呢句其實已經完整嘅答案,不過你可能聽完都係唔知我講乜鳩

所以以下認真答你

以下項目按照成本多寡排序

1)模具
一套Double-shot嘅模具價錢從幾萬到幾十萬港幣不等,本身少眾,定價唔高點圍到皮?

2)Vendor Cap水
一間Vendor基本上負責:事前宣傳,提供零售渠道,物流運輸,售後服務。根據業內人士透露,一間vendor抽嘅佣可以佔一套keycap利潤嘅5-6成

3)設計要錢,呢個真係好重要
點解你100蚊買返嚟啲Keycap咁柒,因為佢無任何設計,準確嚟講係佢嘅定價根本cover唔到搵人去設計嘅成本

點解咁貴,因為你俾錢買緊個設計

點解你買衫要幾百蚊,布嚟咋喎
因為你買緊個設計,設計係值錢

點解你買個黏土人要千零蚊,樹脂嚟咋喎

點解你買張檯要幾千蚊,木嚟㗎咋喎

因為設計係值錢

因為設計係值錢

因為設計係值錢

呢個真係好撚重要
所以我講三次

GMK SHOKO

KAT MILKSHAKE

SP SA BANANA

GMK Peaches N Cream

MG Ember

撇除呢三項其他嗰啲成本幾乎可以忽略不計

Between最後我想問多句點解你買隻電莖keyboard要千零蚊,成本百零蚊㗎咋喎

因為你戇鳩
上面貼錯圖,更正返

GMK Peaches N Cream

MG Ember
又邊撚個負皮呀;屌你老母
係我做既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞