LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
偏好現成(簡單既可以試下自砌),價錢一千頭,銀/紅軸
我估最好嘅選擇都係Leopold
LAYOUT?
好似唔錯,鍵線分離,三方向出現方式
有無RGB介紹?
無概念,想要鍵線分離,RGB
借問攻頂級別會係邊幾隻? 咩價位?
SIZE喎 你想要幾多鍵都無IDEA?
右邊有數字盤
full size 想要linear軸可以睇吓隻極星MK101 灰/白 隻軸順過cherry好多

利申 利益相關人士
靚嘢廠貨好似都冇咩係rgb
同埋我都冇咩留意rgb
可能要睇下其他巴打有冇咩recommend
不過呢隻都無RGB

要RGB而手感好應該得Ducky...
想問下leopold同ducky e.g. one 2 skyline個分別起邊? 見2個都係taiwan made又係cherry同pbt
最衰就係想買leopold但冇貨
利申新手
Leopold整體好啲過Ducky 不過Ducky多色揀同埋保養好啲(好似係)
呢套一定all in
用嚟配隻藍色vega
我唔知點解對 keycap 免疫
Zambumon Sar? 算係嚟𡁵會開GB嘅compact full size
有紅色
無solderable pcb
好滿意手頭上部polaris pc plate + tealios嘅手感同沉啲嘅聲,下部vega 想用holy panda,好煩惱用pc plate好定大路啲人配tactile 硬啲嘅alu plate好

上網搵片好多用hp 嘅vega都係pc plate , 唔知alu 咩聲
Tactile配硬plate,但係gasket mount未必最啱tactile⋯

我自己覺得VEGA都係用翻linear會最好
依隻959 mini今日開始抽,定價都幾高同埋得20隻
係咪靚嘢中嘅靚嘢
我都唔係咁識睇
https://geekhack.org/index.php?topic=108970.0

除左QC問題多 個價錢抵玩
因為又垃圾又貴 (MIG btw)
2k都唔夠你800$custom好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞