LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你P牌AC鬼俾到負皮
引例有D差
Peach N Cream個作者色盲,出黎個色唔岩,個格又賤
論設計,佢無資格上作為被引例既人,只有被批判既份
PNC Render係吸引到我嘅,實物就
屌那星leopold啲黑色keycap睇到我眼都盲
其實最大原因就係量少
市場價從來都係炒價 冇人會用佢做比較

仲有is all about preference,
覺得貴其實有唔少其他選擇 taihao leopold epbt大家都唔錯 又平過GMK
又唔係得一間廠俾你揀

但係到頭來 你有冇試過GMK先
想問之前買左GMK honey 同 gmk red samurai 既巴打收到貨未?
價值取決於好多野、既然你用原材料個價黎計價值、即係你覺得唔值,咁可以買返扮工用幾廿蚊既kb就夠你用。入得黎正常對隻kb有唔用程度既要求/追求吧

覺得用到咪得囉點解要買咁貴既人大有人在,咁你無呢個欲望㩒入黎就唔好意思唔啱你要求喇
啱㗎

調轉黎都會有人問佢
「買irock ikbc ducky
咁貴20$薄膜都做到啦電子嘢姐,電競市場賣咁貴=\=真係值咁多,Corsair Logitech razer on99」

唔知佢點唔夾硬好理性解釋呢,你追求極致性價比,不如大家用薄膜啦,此po已完。

gmk仲存在仲要爆訂單排隊到1年後係有原因既
我講緊stock price唔係炒價喎
乜撚嘢叫我講啲point好夾硬,啫係你覺得一套模具幾十萬,但人哋啲膠可能五毛買到100g,跟住要人哋用五毛賣一套keycap俾你先叫合理?
咁你唔撚去指住盒MGEX話點解要千五蚊,都係膠嚟㗎咋喎
買唔撚起唔好買囉,屌,理性同你解釋完又話夾硬嚟,真係cheap過地底泥
想買IROCKS隻K75M黑色茶軸但周圍都無貨
其實你上面咁大堆野只可以話係Market justify 個price 而唔係舊野真係worth 呢個price

例子好似satisfaction75 可以即刻俾人買曬,的確好多人會願意俾呢個價去買,但一出gmmk pro 大家會知even 呢個咁niche 既喜好 "的確" 可以用一個更親民的價錢去供應

事實上customized keeb 既market 係好瘋狂,但你上面堆內容都只係解釋點解人願意去俾

實情係end game 就係gmk,gmk 就係賣咁貴,但你無解釋點解gmk 係咁貴,只係來來回回咁話gmk 咁貴都有人買
有人肯俾就worth㗎啦
同埋我覺得你拎kit同cap係錯誤類比,因為kit真係平,如你所講GMMK Pro嘅價錢係絕對整到S75,但係S75俾人秒咗,S75明顯存在溢價空間。
但用TaiHao or even JTK嘅成本絕對係整唔到GMK,S75個成本占比可能只係GMK嘅一半,甚至one third
唔quote金剛棒
未必係岩,不過我個陋見如下

其實歸根究底,就係一個「量」既問題
你講既「大量生產」,響客製圈入邊,大極都只係五、六千套
而呢種「大」,對廠黎講未算係大到可以cover到cost之餘又賺到錢
所以就算有wholesale discount / tier price,個落差唔會大到幾百蚊就買到

拎真正mass production既keycap黎講,例如:
https://www.maxkeyboard.com/max-universal-cherry-mx-black-translucent-full-keycap-set-blank.html
呢個無刻字、無講咩材料(姑且當佢係PBT)、無涉及double shot、dyesub呢d複雜技術,又係真正mass produced既產品,都賣緊45usd
可以推算就算個廠成本幾低,中間商食水幾深,其實都要一定成本基礎先可以生產到

正如之前巴打提到,生產鍵帽模具成本雖然係一筆過
但係長期生產,都需要保養
最近GMK - 最出名既鍵帽生產商模具都出現明顯wear out,導致end product有明顯defects
呢d都需要時間、同更多成本去cover

生產商角度如上,市場個變化都係個因素
過去兩年,客製圈個成長真係飛快
以前好易參團,今時今日都要個個爭崩頭
團購式既產品,講緊熱賣既都係幾千套起跳
對於一個小產業黎講,個產能跟唔跟得上需求,跟得上之餘又保唔保持到水準(QC),呢d都係好現實既因素令個成本再加高
更莫講話呢個圈個個都係驗屍官,對產品質素要求比其他同類型既「膠」相對地高

物流、人手、技術、QC、包裝、保養、同設計師/零售商分成等等
全部都係成本,話就話係「膠」,但技術要求同生產流水線要求都係相當高
遑論行業龍頭GMK仲要紮根德國,果度個租既成本都係一個concern位

大致係咁
我唔理,總之你賺我錢就係夾硬作個理由出嚟

冇開到drop d email黎睇 原來有封有講
The new estimated ship date for GMK Red Samurai is February 2021.
當你個人已經等到無咩嘢感覺嘅時候
套keycap就會自自然然送到你門口

利申:仲等緊gmk dracula
1. 佢講緊既全部都係點解retail price 本身就over 100usd per set. 唔係after market price.
佢講緊到由廠到vendor直接賣俾你既cost...
唔係aftermarket hype出黎個一倍溢價

淨係MIG 同QC quality其實已經可以解釋點解貴過epbt一倍

2. S75 r1 賣左2個禮拜都未賣曬, 呢個hobby 本身就講口碑,keycult OG 個陣都好多人doubt

3.gmmk pro 可以咁低價 因為幾個原因;
1:佢大量生產
2:Glorious 係主打break 電競brand=貴呢個concept 佢靠量打敗係margin
3.佢係設計到入手省錢 基本上就係一個平既bottom part+ upper part 蓋上去
大量節省CNC 成本,cnc點解貴自己google啦

4.GMK 點解貴係2015 已經討論到依家
你去gh/reddit大把人問

從來冇market justify佢點解咁貴,而係冇人challenge到佢個地位(你估全部人都on9? 有平唔買?)abs 咁既quality 排第二既係MIC既 JTK
依然好大差距 而且都係唔平得好多

即使撇除因為太多訂依家QC有少量下降(warp spacebar)佢亦然係質素最靚 不如問下其他廠打緊咩飛機?
想買套GMK但係套套都要等成年
二手market大家睇邊度多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞