LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
難有現貨就可能係早幾個月前行開去魔鬼sir到冇現貨,佢話大陸停曬工唔做,唔知依家點
係呀 官方個代理冇貨就預咗 amazon都斷埋 淨係搵到零星幾副冇num pad
冇貨咁冇辦法,等下啦
想問問巴打
黎到2020年尾,有冇d新款嘅性價比高嘅無線機械鍵盤,最好係靜音紅軸,唔洗太靜音,又唔可以太嘈,office用
利申屋企用緊Corsair K70+M65 RGB, 以前用啡軸,後尾保養期內轉紅軸用慣又幾爽脆幾好用
請推介
都係頭po講既ikbc leopold 同埋iqunix掛
你唔介意雜牌淘佬 就上去買

性價比係半個垃圾term 因為個差距其實幾大下
最好俾個budget range 好過你話性價比
平放ai03 Polaris $3500hkd
Zealios v2 67g lubed 3204.
靚仔基本上冇瑕疵,少用
Built and lubed by 我哋親愛嘅Bokkey大

基本上係原價265usd+bokkey service+zealios v2+多幾舊。市價reddit大概600-650usd。放嘅原因係join咗Kei group buy 唔洗要咁多60%board。有興趣留tg
靚價,抵玩之選
睇咗下淘佬,ikbc c87,Durgod K320 87鍵呢個牌子有巴打試過ok嗎?其他再做功課了解下,多謝巴打推介,應該千零都ok嘅話再上咩比較好
正皮俾靚價
低價位嘅鍵盤其實唔會差太遠
淘嘅最大問題係如果出問題無保養無仇報
熱插拔鍵盤底再買ttc靜音軸有得諗嗎,想試玩下
有,不過咁玩建議你買埋 lube自己lube埋軸同衛星軸
手感體驗升多幾倍

千零既話等得起 預購gmmk pro都係一個好選擇
Gmmk 隻panda軸得唔得?
Gmmk pro 睇完有啲興趣
軸真係好personal, 如果要比較性價比的確係唔差既,g panda 同drop 賣緊既holy panda 價錢都差唔多一倍

最好就順便換番條Spring,stock 既g panda 對我黎講手感都幾一般
同埋想玩clicky
Endgame果隻仲買唔買到 search過搵唔到
自己用緊茶軸 尋晚玩個fd 隻corsair 青軸 嘈到on9
係佢品牌定係青軸本身真係咁誇張?
Mx blue 除咗個設計上係嘈(clicky) 外,佢d spring 都好多嘈音,你認真去聽除咗個click 聲之外仲有ping ping 既雜音

建議你真係想玩clicky 可以google 下box white/navy/ jade 都係俾人”覺得” 好Mx blue 好多
corsair大鍵啲鐵絲聲同埋keycap既空腔聲仲大過粒軸既聲啦
射射巴打賜我方向感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞