LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果係唔要啲啪啪聲 可以貼膠布/墊foam

如果係雜音 就係你wire唔直/冇lube
呢個反而興趣唔大
屌 買咗tangerine tealios marshmallow 唔認真試都冇乜分別 kiwi 好奇怪 有兩段咁 唔太鍾意
木手
咁玩?
買左個ANNE PRO 2我FEEL到個衛星軸有防震物料,
想拆左佢出黎換落另一個到,但係又拆唔到佢啲軸.....
yep 係可以咁玩 叫bandaid mod
拆軸要解焊料 你有吸錫槍就得
我就買左一堆linear包括:
TTC金粉, 之前又GB左Original Aspiration,
banana split, tangerines, NK cream,
tealios, gateron yellow, ink yellow+red+black
講真stock黎講應該得聲有最大分別

手感係的確分到有d沙d, 有d就順d,
有spring weight都唔一樣,
但呢d應該係簡單lube/換spring已經可以唔同feel(我估, 因為仲未lube過)
ANNE PRO 2 軸係焊死既?
屌佢個賣家又話唔係焊既.....
anne pro2 有hotswap既咩😂 冇既就係錫焊
不過衛星軸多數係螺絲/clip on

我唔sure你講緊邊樣
柒左,買左個cherry返黎唔啱裝
唔關係唔係cherry事
你要分清楚係platemount 定係PCB mount

睇曬ching咁辛苦寫既教學先啦
買左一堆野先睇到呢個PO
是但喇,貼膠布上油再睇下點
no 有啲lube完都係改變唔到沙紙命運 例如cherry(等佢新模) 同 nk cream(物料問題 用耐左就會順返)

有啲天生就順滑 jwk family 同gateron family
In JWK we trust
TTC金粉唔洗上油?
我見佢話出廠已經上左
Gateron同JWK....是咪有D恩怨情仇?
我睇緊steolios同t1既side story......
就係因為有steolios既存在, 我唔係好想買teolios
係,但我洗晒佢再上過
有咩side story,想知

利申 好多tealios
痴撚線,Keyboard researcher
你叫我blind test 我覺得我分唔到 我仲要一粒咁試 唔係裝好晒喺test board 試 我都仲未有一個keyboard 用linear
反正依家整緊順便搞埋
又真係少左少少離音,順滑左少少
佢仲有寫holy panda既controversy
新手入門定老手都睇得過, 但篇英文真係好長
老柒我對前者無乜興趣,HP啲恩怨我勁想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞