LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

TLDR:CP值係有,新手入門可考慮,自組撚請回避

眼見實在太多新手入嚟問keychron呢個問題
咁啱上個月有位師兄比咗隻k6 hotswap 紅軸我改
咁我就簡單評價下呢一隻鍵盤比大家參考下
本文尾都有我改咗嘅Typing Demo

下文我係用一個初入門,錢唔多嘅角度作切入點。對有資源,玩開自組嘅朋友嚟講呢隻野本來就睇唔上眼。希望各位大佬體諒

頭盔:我只係玩過k6,下面嘅內容都係基於呢一隻鍵盤,其它系列點樣我都唔知。
利申,我係無收過任何廣告費,完全個人感受。

外觀:6/10
原裝手感:5/10
功能性:8/10
改裝難度:3/10
總分:5/10

先講外觀,鍵帽個樣其實都真係幾唔錯,二色成型abs,個透光能力都唔錯。加上佢係用咗鋁邊框嘅設計,第一眼望埋去真係有premium嘅感覺。到我實際接觸佢嘅時候,發覺佢鍵帽摸上手,係真係幾滑下,而且比我覺得套鍵帽極容易打油嘅感覺(真係感覺嚟,實際上唔知易唔易)。

拆開個外殼,鋁邊框係用咗4條鋁片再「燙」入去佢底嘅膠殼組成。望落其實真係唔錯,但係拆出嚟發覺條鋁都幾輕,個膠底殼比我有一種好廉價嘅感覺。

功能上以佢呢個定價提供咗藍牙,多系統切換其實都真係幾吸引。另有提供熱駁插嘅版本,更加方便自組改裝同換軸嘅。原裝打字手感對於有上開油嘅人嚟講真係好一般,不過意想唔到嘅係gateron紅軸都幾順。

香港嘅代理只係提供咗,Gateron 3大軸同埋光軸。有焊接同熱駁插版本。個人覺得軸嘅選擇唔多,原本諗住佢用Gateron會有埋黃軸玩,去到問先知無黃軸,個人覺得有啲可惜。

衛星軸佢本身已經上咗油,不過我覺得個量唔係太夠而且上得有啲求其。加上plate mount衛星軸一直都有嘅wobble問題佢都有(個衛星軸會搖嚟搖去),大鍵嘅聲都係差咁啲,呢個問題係Spacebar更加顯著。

對我黎講,呢一隻board如果只係stock既話我基本上係用唔落手。要上咗油同埋加左靜音墊我個人先認為係可接受範圍。如果你係諗住就咁用stock既話你最好都係自己落場試下先。

我今次都係用Krytox 205g0 + LSD 上油再加咗日本城靜音墊入去。改裝後嘅提升真係好唔錯,打落真係幾好聽嘅。買咗或者諗住買嘅朋友可以睇下條片聽下。
https://youtu.be/yxoS7XgRrb4

最尾我係想講下隻board嘅造工。
今次我改嘅係熱駁插嘅版本,佢係pcb底痴咗唔少膠水,中間仲有條極幼嘅線。

另外佢多功能制入面比較幼,自己想改裝加靜音墊既時候要小心D。

總結黎講,個人認為呢一隻鍵盤對改裝有興趣,或者要求有藍牙嘅朋友係唔錯嘅。但係如果你本身已經想返D特別軸,稀有軸,或者對鍵盤打字手感就未必岩你啦。

作為一個鍾意自組嘅玩家,我自己就唔會點樣考慮買佢。
Bokkey型到
秋月巴快啲Pin
你話under uv light會發光個款?😂
咪單純加螢光粉既殼
冇乜特別
我就係要呢啲,同啲廢中完全唔同level
唔preorder驚會無貨
instock item 佢會不斷整 最多幾個月又番貨
最少唔洗等多兩年
S75?
全部都係咁啦 一年後GB 再等多年出貨

好似keycult ai03咁開始玩instock先係王道
講開Keychron,我人生第一個機械鍵盤就係茶軸Keychron K2。

用左兩日,Spacebar就有下面條片5:37開始嘅鬼叫式噪音,D衛星軸衰到冇朋友。嗰陣一黎未係好識Lube Stab,二黎咁平其實醫翻都曬藥費,於是用到第三日就放棄左Keychron,開始留意D比較好嘅選擇。

所以喺度提醒新手,除非你有好多心機慢慢改個鍵盤,或者你願意花少少錢俾Bokkey呢類代組幫你執好成件事,如果唔係我估你9成會後悔。

片:https://www.youtube.com/watch?v=DT3bWjoPAos&t=350s&ab_channel=TaeKeyboards
等緊新board 齊 GP switch
新手lmJ咗bokkey一段時間
其實d人鬧cosair機械鍵盤係鬧d咩?
之前未追post買左,都差不多2年,試過唔小心入水起碼5、6次
到依家都冇壞,燈都冇問題

利申非打手,只係想知咁岩我好彩定係人云亦云多
手感差 貴 仲需要鬧啲咩?
無非都係貴 用料垃圾 設計垃圾
千幾蚊買塊鐵皮 唯一可取之處應該係燈或者個碌碌
我要做白老鼠 衝衝衝
respect!
1.5K唔值,同埋keyboard唔壞係基本
lm
https://www.pcgamingrace.com/blogs/news/introducing-gmmk-pro
有呢啲存在你就知點解啲人鬧cosair

btw 入水無壞好正常 你好彩冇short就唔會壞
2年冇壞燈冇問題應該係baseline黎
想問kbdfans tofu65熱插套件入唔入得過?
can
gmmk pro
kbdfans一向抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞