LIHKG機械鍵盤集中討論區(32) 十月爆買月,年尾你唔係唔衝刺下化?

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
無 試左45 only
想問下咁多位巴絲,平時點清潔個鍵盤?
用唔用得3M個啲膠?
本身用緊F980C 但近排想用自己部腦做下公司野
有冇ching知有keyboard layout類似laptop咁方向鍵上面係pgup pgdn
公司機用慣左 冇No. pad都唔緊要
想請教下呢到啲巴打仲多唔多用有綫keyboard? 見樓上都話無線會係大勢所趨,Mouse, headset 都好似大多數都用無線。
自己睇中fc750,諗緊應唔應該買filco Bluetooth算,但又怕多舊電多樣野壞
剛剛買左隻白色 FILCO 104 BT
如果你係玩自組嘅話,基本上絕大部分keyboard enthusiast都仲用緊有線
你可以上reddit r/mechanicalkeyboards 參觀下
有好多人仲會買custom made coiled cable作為成個setup嘅一部分
反而無咩見過bluetooth自組Kit
其實DIY都見到越來越多
甩曬啲keycap去洗,搵吸塵機同軟毛掃塊board
除左zeal 仲有邊度可以買到佢啲switches?
新手入坑 vortex tab 75
Kbdfans,不過假嘅
而家無乜必要玩zeal,咁貴
Jwk好多都好正
極新手冇玩自組諗緊多舊電會唔會多樣野壞好快又要換,用綫正常用好似好少機會壞
自己偏向鐘意用得耐,唔想成日換
請問無線ikbc w210 是咪一個窮拎入門好選擇
無線多咗parts可以壞 壞嘅機率會高啲 但afterall都係睇手神
電池老化就另計 呢樣係秒秒鐘都計緊數
是咁的
我揀咗完keyboard之後又揀唔到軸
究竟茶好定紅好
原來🍒 白即係clear,奶先係white
買錯咗
係 仲有一隻線性白軸 呢幾隻啲人成日撈亂
你講緊Gateron Clear?
Cherry Nature White
Zealios 似乎係佢堆switch 入面比較值得買,想襯15% off 買
仲有支drop 不過呢個要等
其實最好自己落場禁下
cherry茶係tactile 有個納米級別既段落感
紅係linear 直上直落
啲核突膠入咗粒軸就 bye
除晒鍵帽後dyson 侍候
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞