(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike
提提樓主
Moneyhero係藍
Jim Simons 大量stat arb 嘅野,同散戶完全無關;alpha 就係一個被濫用得好緊要嘅term,你亂咁炒then 一段時間內跑贏大市,絕對唔代表你產生咗alpha

而基金入面絕對無AUM 越大,表現越差嘅linear relationship,所以我絕對唔認同你講到老散本細就跑贏硬benchmark 咁
終於出post, 推

爸打個podcast幾好聽
Lm
你無講到IB 既Real time market data要另外俾錢買
I see,學到野

咁網上d野都幾誤導,下次真係要factcheck下先得

因為最尾果段都係人地講,我仲覺得aum同performance 有linear relationship 好make sense

至少我街頭經驗係
Lm
係,漏左,太多野要打。

不過我諗應該冇咁多人會想用ib掛,始終篇文係新手向少少
lm
唔係掛黎d咁既page都有藍
lm
唔係掛

CS介面清楚好多同埋多好多資訊wo

不過都明既主觀野
我諗好多人都以為係

1. 一百個人每年每人只賭10場波
2. 一百個人每年每人賭1000場波

1 定2 大d 機會多d 人賺倒錢?一定係1。咁係咪代表1 貼波叻d、甚至產生alpha? 一定唔係。"老散好易贏、基金好難贏",只不過係survivorship bias 但未mean reversion 嘅錯覺
lm
2021年我都會開個community
呢樣都係我想做既
我覺得呢樣先係牛牛核心
不是貼士group
不過唔會就咁扔條open link, 控制唔到討論質素/人流 特別香港人好鐘意罵戰
重收佣 真係傻西先用牛
Sofi以家個server整好晒 好耐都未溶過了
正常以年計既應該唔會輸既

除非而家已經係十年高位

如果你有賺既話最好係蝕之前清
寧願賺1蚊都唔好蝕比佢
保本大於一切
想問開完citi priority 收到果張debit card係咪姐係提款咭?已經可以入錢入去轉入去first trade?
見佢張咭同其他銀行張提款咭唔同 又寫debit card又有寫master card
lm
留名
係丫 citi果張係特別d

直接用online banking 過啦唔洗用卡

同埋留意返戶口no. 同卡no. 唔同
分析完又係唔識,簡簡單單計下數入市出市仲輕鬆,睇消息又燒腦又晒時間
P
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞