(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 25 Dislike
之前有巴打post過個股最誇張既升幅%, MSFT, AAPL果d, 有無巴打有可以share?
想問我學生哥冇乜本,係咪唔洗做所謂分散投資
翻下part time,每個月最多攞得出300USD出來試下
咁既然美股係一股股咁買,咁我係本少嘅情況下睇啱一隻ETF,例如VOO/ARKK
跟住買死佢就得?
因為感覺買幾隻,每隻揸1/2股好似有D奇怪
etf本身已經係揸緊好多股
睇吓holdings先決定買唔買
你有兩舊錢就入左錢後一邊買一邊賣

冇就轉倉 但futu轉倉好貴 好似百幾蚊一隻股,我寧願cash out當休息下好過

擺係度未必實賺
CS打得通 但之前崩盤個個打上去都會jam

我試過live chat +電話一齊搞同一個問題,睇下邊個快手d
Etf本身已經包左好多隻股
你睇下入面有咩成份股

1股2股其實真係冇問題
有錢咪再scale up
FT申請完大約要等幾耐先收到Email?
會唔會好似TD咁等到2046
第二日已經可以入錢Trade得
即係唔洗等佢approve已經可以入錢買股?
應該係話第二日已經批咗可以入錢用得
FT個live chat 唔係live,bot嚟 無真人
咁如果買一般嘅美股係咪冇必要呢邊一股,個邊一股咁樣買?
可能儲一隻儲到咁上下,let say 10股/8股先開始買其他股票?
LM 準備開CS
冇咩所謂,當月供,不過一股一股咁買
Sofi等左幾耐?
差唔多兩個星期,FT就三日
拎幾多金額都係收35USD?
Thanks
以我所知就係
如果你有25k usd可以申請debit card, 一個月免費拎一次
想請教下大家關於IB嘅嘢

1. 我想開margin account, 係咪要入20k usd以上先得?
2. Citi以外嘅銀行用FPS入港紙落IB有冇手續費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞