(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike
(有錯請指正)
Good faith violation 簡單講其實即係你買賣左超過你cash既股票(但唔知點解會比你買到)

一般day trade會比2-4倍 margin你,每次買賣其實係用佢d margin, 你d cash係冇郁過

但有個情況就係,果隻股票唔support margin, 你買左既話就會係你cash度扣,當你買既量大過你cash balance就會觸犯到good faith violation

所以買賣前最好睇一睇cash balance同埋想買既股票sup唔support margin
佢既意思即係TD hk都有sipc

你睇英文版(並不是 =which(ur fund) they are not)
冇用td 點解唔直接問客服
睇下有冇td巴絲解答你
兩隻股差好遠 wo

你要穩定就ko

但我覺得新手樣樣都買d試下先會學到野 除非你諗住之後都係買下etf算
3萬蚊夠買好多野啦,唔同港股wo ,可以最低買1股都得

Btw 學生妹有3皮
可以啊
我係玩正股 我鐘意盡量簡單化操作

Option太多野考慮

TD應該係最好 for ur case
所謂支持位其實只係大家覺得比較多人會係果度落買單既位

例如前底

當然比一個random價位有支持性

但其實都可以好易穿,down trend強既時候
冇玩期權答你唔到
1. 自己參考返各劵商網頁
2. Withholding tax外國人預設30%,即係100蚊息會扣你30蚊,但如果你銀碼大可以試下問客服退稅,好多劵商有得退
3. 填左w8 ben就唔洗比
Thankyou!!!
研究咗好多日 都係覺得自己玩長線穩陣啲
半年先儲到三萬蚊咋
收到
thxxxx
謝巴打
但係我唔想借任何錢,亦都唔想迫自己係當日賣出,純粹睇吓個價幾多再決定賣唔賣
我應該係用咗未settle嘅cash,如果已經轉左margin acc,動用未settle嘅cash買野,會唔會當我借咗錢?
D股去到支持位
可能已經跌咗10幾%
到時先止蝕已經蝕咗好多
我用TD, 連個past buy/sell record 都成日show唔到出黎,
你有無呢個問題?
一般黎講 止蝕既set法可以做短止蝕或者長止蝕,不過呢個係我諗住出年patreon講 而家唔詳細講

如果你隻股跌左10幾%先到支持位,你反而要諗下自己個入埸點會唔會已經係高追左。點解唔係支持位/阻力位附近入埸或者再等下先
但d支持位都好易穿
想問下 CS 係唔係開戶果時入25000 US 就得, 之後可能抽返走部份美金 都無問題?

睇左佢官網,唔覺佢有寫呢樣
Thanks Bro
Yes 所以輸錢好正常

支持位/睇trend/技術指標/Bar pattern 黎d可以增加你勝率但唔代表必贏
冇問題
唔會當你借左錢 而係直接good faith violation

總之簡單d講,cash還cash, margin 還margin,自己check住兩樣野既balance
請教
如果用ib可以點樣disable個ib key佢
次次手機登入都要我faceid 又load成世
直入密碼仲快
網頁登入又要手機認證 on9到
岩岩畢業無乜錢,樓主建議儲蓄去到幾多,可以開始試下買股票?無乜經驗,唔想輸錢,又唔夠錢買大野。聽你podcast成日講ETF
好難抱住唔輸錢呢個concept

因為投資就係有風險,就算你今日唔輸,將來都總有機會輸

1-2萬開始都得架啦,後生就唔好買etf, 試下咩都買少少砌個portfolio 試下先

Etf你幾時買都得

新手最緊要學多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞