(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 25 Dislike
多謝巴打提醒,頭先申請左
想請教,我第一次係FT收息,佢顯示個數包咗tax,係咪會過一排扣返數?
e.g. AAPL 派0.205,我係order status睇到嘅數係0.205x股數
沒有
Cash acct 直情做唔到day trade
我錯了 原來FT 射落其他要比錢

TD ib 果d先唔洗

詳情請睇

https://hugoinvestmentlife.blogspot.com/2020/02/2020firstradecharles-schwab-transfer.html?m=1
多謝樓主強帖分享

有一些問題,希望樓主或眾巴絲賜教

1。因我是長線投資者,每年買賣都係一兩次,買賣佣金相對不重要,反而收息佣金及轉倉費 (轉入/轉出) 較重要。請問各服務商之收費比較如何?

2。收取美股股息是不是net of withholding tax? 例如公司派息每股一元,withholding tax 二毫,股東實收八毫。 如果我不是美國人,不在美國住,可否要求退回withholding tax給我?

3。同上,不是美國人,不在美國住,炒美股要不要付資本增值稅?
想問下期權用邊間最好
Firstrade 係咪要填w8ben 張form
TD年尾同CS合併;你地驚唔驚有最低存款
全部美國券商都要啵,註冊果時已經會自動幫你填埋
係咩 firstrade 唔係要填form寄去咩
想問TD香港版受唔受SIPC 保障
樓主可唔可以解釋吓good faith violation
如果我已經有25000、同埋已經係margin acc
想做day trade,但我唔會借錢
都係同一日不斷賣又買返
請問會唔會犯規
lm
支持位係咪真係有可靠性?
巴打會prefer條件止蝕定追蹤止蝕?
巴打做day trade玩股票定玩option

依家學day trade 同玩下option ,用緊支牛想轉會。

本錢唔多係咪用TD比較化算
TD HK not under the protection of SIPC
sad
開完TD 等左個幾星期都無收到email話開到
其實係唔係直接入10k落去佢先會幫我搞開戶?
定要等到佢話開到戶口先要入錢?

btw 我已經填哂d資料 影完ID passport
有個account可以玩papermoney
新手想問下長線投資嘅話ABT好啲定KO好啲
學生妹諗住拎三萬岀嚟試下
唔驚 咁多人暴動都似
反而CS減低balance就有機會
一定唔洗填
最多網上叫你填

有d auto填埋
我用cs係自己填 其實都好快 填名+地址果d
唔洗寄*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞