(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike

Ps FT用家
sofi最大優點
可以儲分都唔講
SoFi最on9 係冇option
我都覺得ib睇圖好辛苦

利申 用緊tradingview
如果想炒港股期貨呢 有邊個最好
支持
匯過去唔洗 (如果你係CITI PRIORITY)
但你出金匯返黎就要

通常匯左過去就唔會點郁筆錢架啦 唔夠錢洗既留多少少生活費比自己
真定假膠 賣左牛牛d股票佢囉
或者等下個月出糧
Citi Priority 唔夠500k唔係要扣錢咩
依家唔使
我podcast都建議大家去買ETF
唔洗哂咁多精神炒股

不過都答一答你:
fund manager跑輸大市係因為資金量問題,其次基金買野唔同普通散戶可以出出入入。要披露又有regulation果d。效率一定低過你獨行俠。
如果fund man做返散戶,調低返個資金量,肯定可以打贏大市。
ETF而家反而變左散戶打飛機既工具

比個例子你:
Jim simons既「大獎章基金」在1994年至2014年中期的這段時間裏,其平均年回報率高達71.8%。
"有些朋友可能會問:為什麼文藝復興會選擇關閉主基金 (大獎章) ,而選擇開放銷售其他基金 (小獎章) ?

主要原因有兩個:首先,任何一個好的交易策略,如果確實能夠產生阿爾法 (超額報酬) ,那麼它一定有容量限制 (Capacity constraint) 。大致上來講,策略管理的資金量越大,其產生超額報酬的難度越高。因此任何一個好的投資策略 (不管是一級市場,還是次級市場) ,都會在到達一定規模後關閉,不再接受追加投資。"
ching, 借margin 炒 即日平倉 使唔使俾息?
過夜先要比息
lm
推一推
幫推
學生返pt咋

1萬都唔係沒嘅
等TD等到世界未日
學生更加應該買美股,每樣買少少低風險d, 你睇幾多人留言等緊TD, 珍惜
CS係開嗰下要25000定長期要多過25000
如果買完跌咗係咪要入錢補番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞