(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 25 Dislike
牛牛真係無野好
想問有無得將富途既美股holdings轉移哂落一個新開既sofi/firstrade account度? 定係無呢個操作
你個本幾大?
資料整理得唔錯,不過留意有少部分資料似乎已經outdated,例如FT而家每月可以免費提款一次、IB而家閒置資金冇1%啦。不過樓主應該都花左唔少時間整理,俾個like
唔好笑我
幾千
銀行手續費好高 除非你真係好驚證卷商執/本好大 如果唔係就唔好用citi啦 幾千應該得番sofi揀 或者儲多少少錢先開其他
sofi 其實點搵錢
換錢食差價?
佢換錢都係食0.幾%
我唔認同
港股我免佣
有巴打免埋平台費,變相只係俾錢肛交所
咁你話美股的話,確實市面有好多都免佣

不過個UI真係屌打,最重要手機app落盤,一流(港股時間=返工時間=盡量都唔好開電腦黎落盤)

不過你地玩美股的話, 返屋企慢慢落都得
Posh
以前好多野都有教學
依家乜7都話自己google
多謝
有冇邊間可以即日買賣option 而又唔洗入25000usd以上?
認真少本真係sofi最好,依家好似開戶送一股apple,無本生利拎成100美金
Ib都可以買到 冇野係ib買唔到既
Thanks bro 學到野
有 上面有人答過 牛牛轉倉好似1xx美金
幾貴下
學嘢了
但樓主你都識話無咁多人想用ib 啦
我覺得ib 個介面其實好難睇

如果想玩最快盤前同埋港股加美股,應該用咩好
資料整理得唔錯,不過留意有少部分資料似乎已經outdated,例如FT而家每月可以免費提款一次、IB而家閒置資金冇1%啦。(credit to hypnotize 巴打)
長渣用sofi 短炒用支牛

樓豬避開哂D重點唔講
apps(唔好叫我用電腦)
day trade限制(支牛冇限制)
盤前盤後(支牛最早 另一間就要IB先做到但有day trade限制)
仲有citi priority匯出係免費 但匯入都要係收錢
唔計中資,但支牛 APP 版係最好用,用 ipad 睇好爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞