(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike
多謝
多謝啊樂聽咗你成晚podcast
你同沈教授講嘅嘢有啲似
居然邊方面似
我知佢但冇點留意佢講咩
雙週報分析政治嗰啲有集講美國大選,以為你係佢讀者添,都係有啲左右逢源

btw 我想問申請咗citibank個理財戶口,是咪已經可以收皮,冇得扮有錢做priority啦想申請FT 買吓ETF/長線
如果唔睇開戶煩唔煩,睇功能性,方便
TD同FT比較, 係唔係TD好啲?
唔該各位
Ibhk acats 射錢去FT 免費
不過都係果句啦麻煩
出街食少餐 都回返tt既錢
一定係TD
有trading software 同冇已經係天同地

除非你冇咩操作
Citi priority 幫到你

Ft 提款如果你有25k usd 可以申請debit card每月免費提一次
巴打 想問下etoro其實好唔好用
有兩個文盲
Lm
SoFi有冇盤前交易架?
Thx 果然係minority 嘅思維
窮人10美金一個月都唔想畀
申請TD去到交文件嗰part收到email, 然後去另一個網upload文件。 原本填表個網又無話申請完成,唔上唔落咁
Lm
已經聽曬阿樂你啲podcast 好正學到好多野
Btw 想問下點睇尋晚Tesla 爆升?
淨係因為入S&P呢個消息就可以升成咁?

本身想跟人追 但諗起自己冇研究過隻股
新手又唔知佢究竟做緊乜 所以忍手都冇入

利申:超級新手
本身渣緊嘅尋日都有少跌 唔知係咪因為啲錢流晒去Tesla到
終於開完Citi priority + FT
應該係citi唱美金匯過去FT account
定係匯港紙去FT佢自動幫我轉美元
請問CS 有冇Trailing Stop?
如果想買ETF, 有冇話應該邊隻比較好? 應該投資幾多落呢隻ETF呢?
入S&P 係大事,但冇人判斷到呢個消息值得升勁多,如果係我就會第1日爆升放左就算,即使佢而家再升都好

我覺得做得好丫,就結果論你係賺少左但至少知道自己做緊咩先

其他股跌唔關tesla事啦,美股市場好大
Priority 頭3個月有得用成本價換美金,好似半年後會退返差價比你

我一開頭半信半疑冇換好多 但後尾真係收到佢refund
終於開到TD
開戶果陣好似佢有同我講
但係好似話要有50萬先得
同埋想係FT攞返錢出黎要比嘅手續費
係所有銀行都要?
定係因為CP開嘅係香港戶口先收 如果係入落美國嘅戶口就唔使?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞