(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike
唔該阿樂

另外想問下,如果我依家完全冇頭緒可以由入手邊隻股,可以有咩方法inspire 自己有咩股可以投資?

睇番每個版塊嘅大股開始研究咁樣又得唔得?

因為依家都淨係敢買下啲ETF

Btw 心急等緊你新一集嘅podcast
加油俾心機出吖
用IB 啦吊
想問一問用citi電匯USD係咪無record check
新手第一次電匯
請問有邊間證券公司可以恆生直接轉美金過去,或者直接入美金都得?唔想轉返港幣咁再轉美金咁麻煩
Sofi等開户中🥱
lm
想問下打算開td户口 如果有得揀開td us定hk好 有乜分別
自推
同埋點解會咁架

我想係FT 度link去citi account
都100%肯定無入錯資料
因為我係直接用電話嘅saved pw
佢login到citi app但係link唔到 FT
有無師兄 推介啲可以track portfolio嘅網頁or app,因為我用ib,想睇每日自己account嘅升幅%,(用ib website睇要登入,有時候唔方便)
寫咗隻美/台/日/星/港/中股撈埋一齊用既app stocker(3)
https://lih.kg/aBvxodU
好似得美國嘅銀行先可以link
thanks

即係我get錯野嘅意思?
射錢入去係靠citi 嘅電匯而唔係佢個ach function?
同埋咁講係咪代表連左美國嘅銀行戶口
係FT攞錢入去唔使錢咁解
之前去exchane整左個BoA account
入面無乜錢但係可以免手續費轉錢都好
我地香港開嘅多數係國際戶口 入錢拎錢都係靠匯款
入錢就用citi可以免手續費 拎錢就點都要收手續費
不過你可以用佢張debt card拎錢
不過有限額同埋每個月好似免一次手續費
有錯請更正
i mean我有個係美國開嘅美國銀行(Bank of America)戶口
宜家諗住就係
入錢:Citi Priority (HK)->FT
攞錢:FT->BoA(US)
如果想將FT入面嘅錢轉過去美國嘅戶口都要收手續費
FT拎錢好似都要收錢
美國提款美國 好似都係要收錢

直接問客服啦
冇幾多人有美國戶口
全部都可以直接入美金bo
我地係香港都係local bank換左美金先電匯過去。你本身有美金係手就直接電匯啦
正路能力圈投資法

你有冇sector係比較熟或者有興趣?
由果個sector開始先

工作/娛樂 總有d你熟既
你幾時apply㗎?
9月25
有record啊你開ebanking禁返你美金戶口咪有
匯完唔會即刻有record
過1日先會有
重點睇啲咩先會知間公間係咪好?好多細公司唔知咩黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞