(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 25 Dislike
唔該晒🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️
啱啱開咗ft戶口,唔知要等幾耐?😅
好快
仲等緊citi review係咪都可以開左ft先
笑而不語
同意連登黃屍垃圾真係咪L用富途牛牛咁肉酸
TD果到樓主你寫香港版政府係可以睇到我戶口有幾錢
咁換而言之即係國際版佢係睇唔到?
如果短期之內人唔係香港的話(可以提供到其他國家住址證明,但短時間內會回港而且唔會返去),建唔建議開國際版戶口?
同埋想問國際版過數用唔用到fps
又開得幾快喎😊七點幾申請,十一點幾批咗
lm
可以啊 到時用咩戶口過數你自己決定
國際版應該睇唔到
你離岸戶口佢憑咩request睇你先
有得開國際戶口就開左先
注意返會唔會有郵件去你註冊地址
有得簡就簡email收

用唔用到fps唔清楚
如果用最傳統巴菲特果隻價值投資法去幫tesla做估值一定唔會有呢家個市值
巴郡都話唔會入tesla
不過股市係有情緒唔係計就計到
所以對於每隻股票我都唔會有咩意見叫人買定賣,只要你背後有原因support你自己就得,冇人知未來既走勢

我信自己既直接低位分幾注入回報會好過平均而已#sowha
唔建議paper trade, 直接小本入埸
美股可以買好細
我ib hk 入10khkd就開到戶啦啵
請問新手大約入1萬2 可以買啲咩 學生哥想學下
如果分別買哂VOO QQQ ARKK NIO ACB 有冇問題
Lm
係啊 上面補充左
冇問題架 你每隻1股2股 買得哂咪買

不過你心目中要有strategy砌你個portfolio, 唔係是但人云亦云

新手唔好太著緊輸贏 而家既錢對比你將來好少錢 最重要反覆驗證自己既策略
但係TD同Firsttrade都冇得做day trade
Lm 學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞